Nagymamám fahéjas almás pitéje gyorsított változatban - Nincs vele szöszmötölés

Ács Bori 2018. október 23.

Almaszezonban muszáj pitét sütni: ez a recept egyszerű, gyors, mégis éppen olyan jó, mintha bármelyikünk nagyija készítette volna.

A sütemény, amelynek az illata mindenkinek, kivétel nélkül valamilyen gyerekkori emléket juttat az eszébe. Az almás pitét szinte minden családban vagy a nagymama, vagy az anyuka vasárnap délutánokon megsütött. Az amerikai pite, a német rétes, a francia tarte tatin és az angol morzsasüti - nem lehet véletlen, hogy ezer verziója létezik, de nekünk a saját nagymamánk receptje a kedvencünk.

A tökéletes almás pite lényege, hogy csak az alma íze érvényesüljön benne, a tészta semleges ízű legyen, semmiképp sem túl édes, a töltelék pedig a gyümölcs természetes édességét kamatoztassa. Omlós, élesztős tésztával készül, kerül bele baracklekvár, és morzsa helyett darált dióval vagy mandulával szórta meg a Mama.

almas_pite.jpg

Ezt a trükköt megtartottam, néhány lépést viszont felgyorsítottam. A tölteléket nem főzöm meg külön, mert macerás és felesleges, ráadásul én jobban is szeretem, ha az alma nem egészen pépes a töltelékben, hanem van mit harapni rajta. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8614292873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása