Már eleve a cím egy hatalmas ellentmondás, a clafoutis ugyanis feketecseresznyéből készül, vagy, ha végtelenül nagylelkűek és megengedőek vagyunk, akkor más gyümölcsökből, de semmiképpen sem zöldségből. Na de hát, maradjunk abban, hogy a tejpite azért mégsem akkora felfedezés, mint a Higgs-bozon, szóval nyugodtan hozzányúlhatunk, és alakíthatjuk kedvünkre.
Vannak olyan emberek a földön, akiket teljes mértékben hidegen hagynak az édességek. Sőt, mélységesen fel vannak háborodva, amiért minden üdítőital édes, sós pedig nem létezik. Én leginkább ezek közé tartozónak vallottam magam, egészen addig, amíg egy barátnőm fel nem hívta rá a figyelmem, hogy van sós üdítő, úgy hívják, hogy húsleves.
Azóta nem erőltetem ezt a témát, viszont nagyon örülök, amikor hagyományosan édes ételeknek megtalálom a sós verzióját. Sós palacsinta, sós karamell, sós clafoutis. Nem nagy kaland, zöldséget kell bele tenni gyümölcs helyett, a tésztájába pedig cukor helyett sajtot, és kész.
A legkézenfekvőbb sós clafoutis spenóttal készül, így egyszerűen belekeverhetjük a masszába a kiolvasztott spenótot, és már süthetjük is. De te nyugodtan használj bármilyen zöldséget, amit csak szeretsz, és van otthon. A legjobb, ha sütés előtt blansírozod, így lágy, de mégis ropogós marad a zöldség sütés után is. Kalandra fel!
Fotó: Shutterstock