Zseniális takarítási trükkök, hogy könnyebb legyen az életed

Te is utálod elmosni a turmixgép kancsóját? És a kávédarálóból hogy tünteted el a szagot?

Belsőolga 2018. szeptember 22.

Lássuk be, takarítani szükséges, de egyáltalán nem kellemes dolog. A tisztaság viszont az. És mivel a világ haladásának a legnagyobb hajtóereje a lustaság, időről időre szuper megoldásokat eszel ki az ember, hogy megkönnyítse a saját dolgát. Íme, néhány zseniális trükk, hogy a lehető legegyszerűbben megúszd a dolgot.

1. Turmixgép, kutter, blender, késes vágó, stb. tisztítása

Akárhogy is nevezzed azt a konyhai készséget, ami képes nagy dolgokból masszát előállítani egy tál, és egy sebesen forgó kés segítségével, elmosogatni mindenképpen szívás. Ha kézzel esünk neki, mindig benne marad valami kis retek, ha meg betesszük a mosogatógépbe, elfoglalja a hely felét.

dirty_blender.jpg
Ezt tényleg utáljuk mosogatni. Fotó: Shutterstock

A szuper trükk pedig az, hogy ha végeztél, töltsd félig vízzel a blender tálját, tegyél hozzá pár csepp mosogatószert, és forgasd meg azt is. Pár másodperc alatt tisztává varázsolódik magától, és már csak egy gyors öblítésre van szükség. Tényleg zseniális.

2. Sajtreszelő tisztítása

Próbáltál már sajtreszelőt elmosogatni úgy, hogy nem azonnal vetted kezelés alá, hanem néhány órán át száradt rajta az odakenődött maszat? Hát, nem egyszerű dolog, mert mindenhová beleül és beleszárad a sajt, márpedig a reszelőn bőven vannak sarkok és rések.

A szuper megoldás pedig az, hogy fogunk egy krumplit vagy almát, és lereszeljük rajta. A nedvességtartalom először feloldja a szennyeződést, a fizikai kapcsolat, mármint a súrlódás pedig lehozza az odatapadt maradékot.

3. Rozsdamentes acél felületek

Az ilyen felület állati jól néz ki és menő is, egy baj van csak vele: minden maszat és ujjlenyomat meglátszik rajta. Főleg a hűtőszekrény ajtón, ami egy szép, nagy, sima és egybefüggő rozsdamentes acél felület.

hutoajto.jpg
A fotóval ellentétben egyáltalán nem kell közben boldogan mosolyogni. Fotó: Shutterstock

Két megoldás létezik, hogy mindig jól nézzen ki. Az első az ablaktisztító folyadék: ami az ablaküveget csíkmentesen tisztítja, az a rozsdamentes felülettel is elbánik.

A másik lehetőség pedig akkor jön jól, ha notórius hűtőmágnesező vagy, vagy a gyerek rajzai rendre a hűtőajtón kötnek ki. Nehogy leszedegesd őket! Helyette nedvesítsd be egy takarítórongy csücskét gyógyszertári alkohollal (vagy ablaktisztító folyadékkal), és így töröld át. Gyönyörű, csillogó és ujjlenyomatmentes lesz, a következő hűtőnyitásig, legalább.

4. Kávédaráló tisztítása

A kávédaráló egy roppant fontos konyhai eszköz, apró dolgokat ennek a segítségével tudunk porrá őrölni. Sőt, valljuk be, porcukrot is gyakran ezzel készítünk, a gyártó határozott tiltása ellenére.

Na most, ennek megfelelően mák, kardamom, cukor, kávé, és mindenféle más aromás és ragacsos dolog hajlamos megtelepedni a kávédaráló kése körül, ami nem mindig jó, gondoljunk például az enyhén kávés aromájú tejszínhabra, amihez az imént őröltük a porcukrot. A sima áttörölgetés nem száz százalékos megoldás, az viszont igen, ha rizsszemeket darálunk benne. A rizsport végül kiöntjük, a visszamaradt, de már fellazított ezt-azt pedig friss kenyérbéllel kitunkoljuk belőle, és kész is a tiszta, semleges illatú kávédaráló.

5. Odaégett edények tisztítása

Előfordul mindenkivel, hogy a tűzhelyen felejti a kedvenc fazekát, amibe csúnyán beleég a reménybeli vacsora. Ha az ételt nem is tudjuk mindig megmenteni, az edénnyel még próbálkozhatunk. Először is kaparjuk ki belőle az ételmaradékot, amennyire csak lehet, majd tegyünk bele vizet, és forraljuk egy darabig. Ez a legtöbb szennyeződést szuperül feloldja. Ha bírjuk a szagát, ecetet is tehetünk a vízbe, de készüljünk fel, hogy az egész lakást átjárja majd a forralt ecet szaga.

burned-out.jpg
Ne add fel! Fotó: Shutterstock

Amikor már jól fellazult a szennyeződés, öntsük ki a fazékból a vizet, majd löttyintsünk bele egy kis ecetet, és tegyünk hozzá mosószódát. A szódabikarbóna egy vicc, a mosószóda viszont tényleg hatékony. Csodáljuk egy kicsit a kémiai reakciót (pezsgés), majd essünk neki dörzsiszivaccsal, és távolítsuk el a maradék leégést is. Ha nincs dörzsiszivacsod, egy alufólia galacsin is megteszi.

6. Üvegpalack tisztítása rizsszemekkel

Oké, manapság már alig vannak üvegpalackok, mindent PET-ben árulnak, de persze lehetséges, hogy csinos csatos üvegekben szereted eltenni télire a szörpöt, mint én. Akkor neked jól jön az üvegtisztító trükk: engedj az üvegbe langyos vizet nagyjából félig, tegyél hozzá egy csepp mosogatószert. És most jön a trükk: szórj hozzá egy marék rizst, és azzal együtt rázd össze alaposan.

Ez a trükk még az üvegmosó kefénél is jobban működik, ami tapasztalatom szerint nem mindig képes elérni az összes zugot, a rizs viszont nem ismer pardont.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9414239591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása