Néhány évtizeddel ezelőtt a Stroganoff bélszín hihetetlen népszerűségnek örvendett, sőt, egyenesen a puccos kaja szinonimája volt. Ez nyilván a bélszín miatt volt így, amihez akkoriban nem volt túl egyszerű hozzájutni. Azóta azonban megtörtént a magyar gasztroforradalom, lazábban főzünk, mint valaha, akár csirkemellből és készítenek Stroganoffot. Mi nem abból fogunk, hanem sertésszűzből, mert abból finomabb.
Sertésszűzből dolgozni ráadásul sokkal egyszerűbb is, mert csak karikákra szeleteljük a hosszú, angolnaszerű húst, és már csíkozhatjuk is. Ez egyébként a sertés egyik legnemesebb része, pillanatok alatt puhára süthető-főzhető, és nagyon finom.
A Stroganoff a tejszíntől, a savanyú uborkától és a szalonnától kapja meg a karakterét. Ezeket semmiképp se hagyjuk ki belőle, már amennyiben szokásunk recepteket kihagyás útján egyszerűsíteni. Nekem szokásom, de nem a klasszikusokat!
Utólag pedig látni fogjuk, hogy amekkora hájpja volt ennek az ételnek, annyira egyszerű elkészíteni. Jó, az elején tényleg kell egy kicsit vagdosni, de az egyébként is meditatív, jót tesz a lélek békéjének. Ez után meg már csak a megfelelő sorrendben a fazékba kell helyezni az alapanyagokat, és rövidesen kezdődhet a lakoma.
Fotó: Shutterstock