Ezek a kihagyhatatlan magyar kaják - a külföldiek szerint

Nem a túró rudi

Koncz Andrea 2018. szeptember 7.

Nagyon érdekes néha belepillantani, milyennek látnak bennünket mások. És nincs ez máshogy akkor sem, ha az országunkról, pontosabban az ételeinkről van szó. Ha van kedved játszani egy kicsit, ne lapozz tovább, hanem gondold végig, mire tippelnél, melyik magyar ételek hagyták a legmélyebb nyomot az idelátogatókban? 

Pörkölt? Halászlé? Lecsó? Rántott hús? Túró rudi? Vagy valami egészen más? Az interneten kutakodva az alábbi lista állt össze, ez tetszett a legjobban a nálunk nyaraló külföldi turistáknak, ezekről gondolják úgy, hogy másoknak is mindenképpen érdemes kipróbálni.

shutterstock_291138128.jpg

1. Gulyás

Szinte minden lista elején ott van a gulyás, nem is csoda, ez tényleg az egyik leghíresebb magyar étel. Onnan lehet tudni, hogy valaki meg is ette, nem csak másolta valahonnan a listáját, hogy ők azok, akik aztán rácsodálkoznak, hogy nahát, ez egy leves, nem pedig egy pörköltféle - ahogy más országokban tálalni szokták.

2. Lángos

A "kenyérszerű, de annál puhább, olajban kisütött csodálatos tésztaféle" is helyet kap szinte minden listán, legtöbben azt is kiemelik, hogy mennyi feltéttel lehet enni, és mennyire finom tejföllel és sajttal. A felkészültek azt is tudják, hogy a magyarok szerint fokhagyma, sajt és tejföl a maximum, de sokan vannak olyanok is akik készpénznek veszik, hogy lángos tetején helyet kaphat lilahagyma és kolbász is. Haha.

sajtos-tejfolos_langos_papirlapon.jpg

3. Paprikás csirke

Meglepetésemre (és egyébként örömömre) több listában szembejött a paprikás csirke, mint a magyar konyha abszolút alapvetése, amit nem szabad kihagyni, és amit a szerzők szerint tejföllel és nokedlivel kell enni, és az benne a jó, hogy egyszerre fantasztikusan omlós, és csodálatosan ízes. Pacsi!

4. Lecsó

A lecsó a külföldiek szerint általában zöldségekből, dominánsan paprikából és paradicsomból álló remek egytálétel, amit nagy szeretettel ajánlgatnak egymásnak az ide látogató vega turisták. És jegyzik meg, hogy kolbásszal milyen isteni azok, akik esznek húst. Az egyik kedvenc ételem, úgyhogy csak támogatni tudom, hogy egyen lecsót mindenki, aki ideutazik!

5. Sült kolbász

A turistákban lecsapódott vélemények szerint a kolbász valami esszenciálisan magyar dolog, olyasmi, amire rettenetesen büszkék vagyunk, és ami része a népléleknek. Végül is, igazuk van. Ami pedig a legjobban tetszik a külföldieknek az az igazi piacos, talponállós sült kolbász, mustárral és kenyérrel. A kajafüggő világ csodája, hogy meglepően jó helyeket sorolnak fel az ajánlók, ahol érdemes ezt az ételt kipróbálni.

6. Kürtős kalács

Édes cukros tésztacsíkok, amiket föltekernek egy formára, és úgy sültnek meg, hogy a külseje karamellizálódik, a belsejéből pedig kéményszerűen fölszáll a gőz, amikor elkészül - valahogy így próbálják meg definiálni a budapesti utazók azt, ami nekünk annyira alapvetés. Hogy a kürtős kalács a világ egyik legjobb kajája.

7. Somlói

Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a magyar desszertet, amiben piskóta, csokoládé, dió, tejszínhab van, és ami annyira összetett, hogy az ember azt sem tudja hirtelen, melyik ízre koncentráljon. Tekintve, hogy szinte sehol az országban nem árulnak eredeti, a klasszik receptnek megfelelő somlóit, nem meglepő, hogy a turisták leírásai és elég tág határok között szórnak, amikor arról van szó, milyen is valójában ez a híres magyar desszert.

8. Palacsinta

Szinte mindenki a francia crepe-hez hasonlítja, ami nem is csoda, hiszen angolszász országokban a palacsinta amúgy egészen mást jelent. A nálunk evő külföldieket leginkább az varázsolja el, hogy töltelékek micsoda variációjából lehet választani, sajnos viszonylag kevesen áradoznak a túrósról - kivéve persze a német ajkúakat, mert ők pontosan tudják, mitől döglik a légy.

egyszeru_palacsinta_recept.jpg

9. Dobos torta

Küzdhetünk itt mi, hogy mindenki tudja, a híres tortát megalkotójáról, Dobos C. József mestercukrászról nevezték el, nem pedig a tetején lévő kerek, lapokra szabdalt karamellről, ha az összes ételes blog és ajánló konzekvensen Hungarian Drum Cake-ként vagyis dob-tortaként reklámozza. Mindegy, a lényeg, hogy finom, az eredete pedig maradjon a mi kis titkunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1414178705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása