A legjobb sütni való sajtok: ezekben biztosan nem fogsz csalódni!

Koncz Andrea 2018. szeptember 5.

A megsült sajtban van valami végzetesen vonzó, az olvadt, nyúlós belső, a pont megfelelően megpirult külső, és az az isteni íz... Kivéve, ha ehelyett egy ehetetlenül sós, gumisra nyúló izét találunk a tányéron, amit elrágni is kín. 

De akkor mit vegyünk, ha finomat ennénk? Ez a sajtszakértők szerint attól is függ, milyen módon sütnénk azt a sajtot, nem ugyanaz lesz tökéletes serpenyőben sütött grillsajtnak, mint melegszendvicsbe, és ha a sütőben csinálnánk isteni batyut, ahhoz megint mást érdemes választani.

shutterstock_1125738818.jpg

Lássuk, mint mondanak a hozzáértők, mit érdemes megvenni.

Ha serpenyőben sütsz sajtot

Ha ránk hallgatsz, felejtsd el a népszerű "grillsajt"-ként árult szörnyedvényeket - ezek többsége borzalmasan sós, és ahogy hűlni kezd, azonnal kellemetlenül gumis állagot ölt, szinte csikorog a fogaink alatt. Nem fizetnek a reklámért, de az egyik német szupernek van olyan saját márkás sütni való sajtja, ami leveri az összes többit, ha valamit, akkor azt érdemes keresni.

shutterstock_1116117452.jpg

Vagy

  • vegyél jó minőségű gomolyát - ezt gyönyörűen át tudjuk pirítani egy serpenyőben, gazdag íze, tökéletes állaga lesz
  • esetleg egész camembert sajtot, és lapáttal fordítsd, mert ha megsérül a kérge, kifolyik a finom olvadt belseje. (ne vegyél helyette brie-t, annak olyan magas a zsírtartalma, hogy szétfolyik az egész)
  • ha találsz ilyet, kipróbálhatod a provolone sajtot, ami szintén tökéletesen alkalmas serpenyőben sütésre.
  • a népszerű (és kézenfekvő) hallumi nekem mindig ehetetlenül sós

A serpenyőben (pláne grillrácson) sütés titka az, hogy olyan sajtot keressünk, ami magasabb hőmérsékleten olvad, így a külseje szépen meg tud pirulni anélkül, hogy az egész szétfolyna.

A másik titok, hogy nem szabad túl gyakran macerálni, csak akkor fordítsuk meg, ha a serpenyő felőli oldala már aranyszínű kérget kapott. 

Ha mégis úgy jársz, hogy a gondosan kiválasztott sajtod tócsává olvad a serpenyőben, ne ess pánikba, hanem válts stratégiát, és rögtönözz egy fondue-partit, kenyérrel kitunkolni pont tökéletes lesz!

Ha grillezett szendvicsnek keresed a tökéleteset

Akár egy szendvicssütőből is előkerülhet a tökéletes vacsora: jó kenyér, a megfelelő sajt, egy finom sonka, és már csak egy kis adag saláta kell hozzá, hogy teljes értékű lakománk legyen. 

shutterstock_645742051.jpg

Ha ilyen célra (vagy melegszendvics tetejére, csőben sült ételekhez) keresel sajtot, egy meglehetősen hosszú listából válogathatsz, erre a célra ugyanis tökéletes:

  • a cheddar
  • a gouda
  • az emmentáli
  • haladóknak (és gazdagoknak) a comte, a gruyere - mindenképpen reszelve, mert nehezen olvad
  • kéksajt rajongóknak pedig a gongonzola is
  • étel tetejére sütni a valódi gyúrt (nem a pizza-) mozzarella is jó választás, a saját márkások is jók erre a célra

Batyunak így süsd

 A camembertek tökéletesen alkalmasak egyben sütésre is: végy egy megfelelő nagyságú szögletes alufólia vagy szilikonos sütőpapír darabot, ültesd rá a sajtodat. Felülről vágj a tetejébe icipici kis zsebeket, 3-4 darab elég, de több is lehet, és ezen tuszkolj a sajtba vékonyra szelt fokhagymát és/vagy vékonyra szeletelt csilipaprika darabokat. Esetleg rozmaringot vagy kakukkfüvet. De tehetsz rá apróra kockázott körtét és negyed diókat is.

shutterstock_1125738818.jpg

Amikor megvagy, lazán csavarítsd össze a tetejét, és tedd a forró (180-200 fokos) sütőbe körülbelül 10-15 percre. Kenyérrel, salátával tökéletes étel, már csak egy pohár jó fehérbor javíthat rajta.

Erre a célre alkalmas a 

  • camembert
  • egész kerek brie
  • pirospenészes egész kerek sajtok

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9714173477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása