Mindig örülünk neki, amikor végre megjelenik a piacon a szőlő, de általában nem az jut róla eszünkbe, hogy milyen szuper sütiket fogunk belőle sütni. Lássuk be, a szőlőt, úgy ahogy van, szőröstül-bőröstül felfaljuk.
Pedig a szőlő kiválóan alkalmas mindenféle süteménybe, sőt, jutalomjáték, elmondom miért: mert nem kell sem hámozni, sem magozni. Egyszerűen csak leszedjük a fürtről a szemeket, és már mehet is a sütibe. Ha nagyon akkurátusak vagyunk, ketté is vághatjuk őket, de ez már tényleg a luxusok luxusa.
Ráadásul, mivel jó sok fajta létezik - roppant tudománytalan kategorizálás szerint - van például a muskotályos, vagy az olyan karakteres illatú, mint az Othelló (tudjátok, az az apró, lila, hamvas szemű, aminek az ízéről a kékszőlős italok bukéját próbálják szintetikus úton belőni), a végeredmény, vagyis a süti mindig kicsit másféle, és ettől izgalmas lesz.
Szőlészeti gasztrotrükkök
Akármilyen szőlőnk is legyen, alkalmas lesz sütibe. Ha nagyon nem bírod elviselni a szőlőmagot (ami egyébként egészséges, van benne egy csomó tápanyag, egészben lenyelve pedig szuper ballasztanyag), akkor válassz magtalan fajtát, a piacon engedik megkóstolni, szupermarketben pedig rá van írva. Minden esetre, találomra kicsit szurkáld meg a szemeket felhasználás előtt, hogy jobban kieresszék magukból az édes szőlőlevet, bele a sütibe.
Fotó: Shutterstock