Tízórai ötletek - mit tegyünk az uzsonnásdobozba az iskolás gyereknek?

Már megint sonkás szendvics

Koncz Andrea 2018. augusztus 31.

Ha megkérdezitek a gyerekeimet, mit kapnak tízóraira, azt fogják válaszolni, hogy MINDIG sonkás szendvicset. Ami, bár persze ebben a formában nem teljesen igaz, de jól megmutatja, mennyire vagyunk képesek változatosságra, ha az uzsonnásdobozról van szó.

Egyik gyereknél hat, másiknál négy lezárt iskolaévvel a hátam mögött úgy érzem, van alapja annak, hogy beszéljünk végre az iskolába csomagolt kajákról - és arról, mi az, amit jó eséllyel meg is eszik a gyerek. Meg persze mi is képesek vagyunk beszerezni és/vagy előállítani.

Vegyük azt alapvetésnek, hogy minden gyerek szívesen visz nutellás kenyeret, kekszet, csokit, bolti csomagolt croissant-t, csipszet, satöbbi nem túl tápláló dolgot, és persze időnként kapnak ilyesmit, de többnyire próbálunk nekik "rendes" ételt csomagolni.

Azt hiszem, nincs olyan kölyök, aki arról mesélne, hogy az ő anyukája milyen változatosan csomagol, de törekedni azért lehet rá. Én eddig jutottam.

bento.jpg

Fotó: Shutterstock

1. Variáld a kenyeret, kiflit, zsömlét

Egész gyerekkoromban kenyérben kaptam a tízórai szendvicsemet, és mindig irigykedve néztem azokat az osztálytársaimat, akik anyukája zsömlébe, pláne kiflibe tette a belevalót. Így aztán én mindig zsömlébe és kiflibe tettem a belevalót, míg egy nap ki nem derült, hogy a lányaim irigykedve figyelik mindazon szerencséseket, akik otthonról kenyeret szoktak kapni. 

Azóta figyelek arra, hogy lehetőleg változatos formájú péksüteményeket vegyek, ciabattától klasszikus kenyéren át zsömléiig és kifliig. Azóta nem kaptam szemrehányást ezen a téren. 

2. Variáld a tölteléket, ne mindig ugyanaz a felvágott legyen

Könnyű belekényelmesedni abba, hogy mit szeret a gyerek. Nálam az egyik szalámis, a másik sonkás. Pipa. Csakhogy egy idő után baromira unják már a bolondbiztos megoldást, és vágynak valami másra.

Nálunk ezek váltak be a megszokott felvágott helyett: 

  • megsült kacsamell vékonyra szeletelve
  • egybensült csirkemell vékonyra szeletelve
  • (sajtos) fasírt formában sütve, szeletelve
  • hamburgerhús, az előző napi sütögetésből
  • rántott hús, két kenyér közé
  • mustáros hús, két kenyér közé
  • német szuperes füstölt lazac - engedélykérés után, néha mehet, néha nem

3. Variáld a kiegészítőket

A szendvics is lehet sokkal érdekesebb, mint a normál vaj+sonka kivitel, de ez egy trükkös dolog, ha gyerekeket kell etetni. Az enyémek például elég szigorúak abban, mi kerülhet a kenyérbe, nem szeretik az olyan dolgokat, ami eláztatja.

Tehát például a paradicsomkarika embargós, míg a jégsaláta és a paprika átmegy. Uborkából a nyerő választás a vékonyra szelt csemegeuborka. Zöldségek közül uzsonnásdobozba, de a szendvicsen kívülre rakva az egész koktélparadicsom, és a külön tett, darabolt uborka, hámozott, darabolt répa is népszerű.

Bár imádják a mozzarellát, de nem szeretik, ha a kenyérbe teszem, mert szerintük az is eláztatja, viszont lelkesek, ha a kis golyós verziót csomagolom külön dobozba. Szintén kedvenc a sajnos méregdrága, egyenként kis piros viaszba csomagolt kerek sajt, néhanapján olyat is kapnak egyet a dobozba.

bento2.jpg

Fotó: Shutterstock

4. Szendvicskrémek

A szendvicskrémek univerzuma végtelen. Sajnos az én lányaim nem nagyon izgulnak rájuk, de ők talán inkább a kivétel, mint a szabály, amennyire látom az ismerősök között. Szóval a megszokott sonka+sajt helyett nyugodtan kaphatnak

5. Előző napi gyerekbarát maradék

A gyerekeket ritkán zavarja, ha valami gasztronómiai szempontból szigorúan véve már túl van a csúcson, ha amúgy szeretik az adott ételt. Nálunk például tökéletesen boldogok, ha az előző napi vacsorát úgy készítem, hogy maradjon másnapra

  • minipizza (szinte minden üzletláncban kapható sajátmárkás)
  • bundáskenyér, hidegen
  • melegszendvics, hidegen
  • kész levelestésztába sütött minivirsli
  • tésztaételek dobozban, plusz egy villa - szerintük ez hidegen is simán jó tízórai
  • rántott hús bármikor
  • szusi - szoktunk gyártani, és akkor este félretesszük a másnapi adagot, nyilván nem nyers hallal

6. Előző napi édes péksütemény

Nincsen az a vasárnap sült kakaóscsiga, amire egy gyerek hétfőn ne mondaná lelkesen, hogy jó lesz. Ugyanez a helyzet a palacsintával, amerikai palacsintával, muffinnal, és bármilyen édes péksüteménnyel buktától táskáig. 

7. Magok, aszalványok

Kis zacskóba, kis dobozba pakolva időnként örömet okoz nekik, ha kapnak aszalt gyümölcsöket és magokat, a diákcsemege elég gazdaságos választás, és főleg kapós lesz, ha kicsit felturbózzuk, és keverünk bele némi extra aszalt áfonyát, meggyet, barackot, vagy bármit, amit épp normális áron tudtunk venni. A piaci aszalvány-árusoknál általában jóval olcsóbban be lehet ezeket szerezni, mint az üzletekben, csomagolva.

bento3.jpg
Fotó: Shutterstock

8. Friss gyümölcs, változatosan

Minden nap csomagolok a gyerekeknek friss gyümölcsöt, és ez talán az a pontja a listának, ahol a legkevesebb gondunk van, szinte mindig meg is eszik. Szinte minden gyümölcsöt fel szoktam darabolni nekik, aztán jól záródó dobozba teszem. A trükk az, hogy nagyon figyelek a változatosságra. Mázlim van, a lányaim szinte minden gyümölcsöt nagyon szeretnek, így nincs nehéz dolgom, és csak a pénztárcám szab határt a dolognak.

Kifejezetten vadászom az általában drága gyümölcsök akcióira, mint amilyen az áfonya, a málna, a mangó, a maracuja vagy a szeder. 

De persze az összes nagy klasszikus jól megy. Egész évben kapható az alma, körte, banán, narancs. Szezonban pedig bejönnek ezek mellé az olyanok, amik csak rövid ideig vannak: tavasz végén-nyár elején az eper és a cseresznye, ősszel a szőlő, az őszibarack, a kétféle dinnye. Télen pedig jön a mandarin, a grapefruit és sweetie - utóbbi kettőt csak félbevágom, és teszek mellé egy kanalat. Az enyémek sajnos a kivit nem eszik.

Ha már végképp unják a kínálatot, főleg tél végén, tavasz elején, még mindig jó választás a gyümölcssaláta - az egyébként unalomig evett gyümölcsöket (alma, banán, mandarin, narancs) vegyesen feldarabolom, rájuk facsarom egy fél narancs levét, hogy ne barnuljon, és egy kis műanyag karddal együtt dobozolom, amivel ki tudják csipegetni a dobozból anélkül, hogy összekennék magukat.

Ti mit csomagoltok a gyereknek az adekvát szendvicsen kívül, ami kis macera, és amit meg is eszik? 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5214187017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása