Te is úgy tudtad, hogy a vaníliafagyiban hód végbélmirigy váladék van?

Ételmítosztok, amiket megcáfolt a tudomány

SóBors 2018. augusztus 22.

Van az emberiségnek egy olyan közös tudása, amit mindenki igaznak hisz egy életen át. Szörnyű csalódás ugyanakkor, amikor egyik-másikról bebizonyosodik, hogy nem is úgy van. Ahhoz persze már hozzászoktunk, hogy egyes élelmiszerek egyik évben egészségesek, másik évben pedig már nem, egyik évben hizlalnak, kisvártatva pedig a valódi és tartós fogyás letéteményesei lesznek.

De mi a helyzet az almával? Tényleg távol tartja az orvost? És a tejtermékektől tényleg szilárdabbak lesznek a csontjaink? A csokievéstől pedig pattanásos lesz a bőrünk? Hogy is van ez a valóságban?

A tej jót tesz a testednek?

"A tejben rengeteg kalcium és D-vitamin van, ami többek között a csontok erősítésében játszik fontos szerepet, ezért ha jót akarsz magadnak, igyál meg napi három pohár tejet." Ez a mítosz.

A valóság ezzel szemben az, hogy kutatások szerint semmivel sem szenvednek ritkábban csonttörést azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejterméket, és nem is szednek D-vitamint vagy kalciumot, mint azok, akik ilyesmivel tömik magukat.

Sőt, egyes kutatások a tejivók között magasabb halálozási arányt is kimutattak, habár ez természetesen nem jelenti egyenesen azt, hogy a tejtől meg fogunk halni.

A vaníliafagyiban hód végbélváladék van?

Talán hallottad már, hogy a hódzsír, ami a hód végbélmirigyének a váladéka, fontos illat- és ízesítő anyag ételekben és parfümökben, például a vaníliafagyiban is. Csakhogy, mint minden természetes anyag, ez is iszonyatosan drága, sőt, eléggé macerás begyűjteni, főleg, ha humánus megoldást szeretnének alkalmazni.

hos.jpg

Fotó: Pixabay

Ennek megfelelően az élelmiszergyártók az egyszerűbb és olcsóbb módszerhez nyúlnak: lombikban szintetizálják a molekulát.

Szóval, nyugi, nincs a vaníliafagyiban, meg nagyjából semmi másban sem hód végbélmirigy váladék, és ez biztos.

A csokitól pattanásos lesz a bőrünk?

Tudósok egy hónapon keresztül emberek tucatjaival annyi csokit etettek, ami a normál adat tízszeresét is kiteszi, és persze volt egy kontroll csoport, amelyik placebót kapott (amit nem értünk, hogy lehet egy csoki placebó, de megoldották).

Lényeg, hogy a kísérlet elején és végén összeszámolták a kísérleti alanyok bőrén található pattanásokat, és arra jutottak, hogy nincs különbség a két csapat között: sem a csoki, sem a benne lévő zsír nem okoz aknékat.

Szegény, szegény placebósok.

Naponta egy alma távol tarja az orvost?

Az alma valóban tele van C-vitaminnal és rostokkal, ugyanakkor ennél azért többre van szüksége a szervezetnek az egészséges működéshez. Ha például megtámad egy vírus, vagy baktérium, az alma sajnos nem fog ellentámadásba lendülni, és megvédeni a betegségtől. Azért persze egyél csak almát, amennyi beléd fér, ártani biztos nem árt.

alma.jpg

Fotó: Pixabay

A pulykában lévő triptofán elálmosít?

Szoktál pulykát enni? És utána álmosnak érzed magad, sőt, úgy érzed, hogy legszívesebben az egész napot végigaludnád? A pulyka ugyanis triptofánt tartalmaz, ami egy olyan aminosav, ami segít ellazulni.

Csak hát, a valóság az, hogy egy csomó étel tartalmaz triptofánt, mégsem leszünk tőlük feltétlenül álmosak. A cheddar sajt például jóval többet is, mint a pulyka, mégsem kiáltották ki álmosító ételnek.

Az igazságot inkább a pulyka fogyasztási szokásainkban kell keresni: leginkább karácsonykor kerül elénk egy hatalmas állat, amiből jól belakmározunk, plusz a halászlé, a majonézes saláták, a krumpli, a bejgli, meg a többi süti, kiegészítve egy kis borral és téli sötétséggel - ettől leszel aluszékony, nem pulykában lévő a triptofántól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6114123265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása