Rendkívül fontos és hasznos kísérletet végeztünk el, már-már közszolgálatilag. Vajon tényleg nem fut ki a tészta főzővize, ha egy fakanalat teszünk a fazékra? A YouTube videók szerint így van, úgyhogy megnéztük, mi az igazság.
A szokásos módszerrel feltettük a tésztát főni, és, hogy valóban kiderüljön a valóság, Andi jó alaposan aládurrantott. Forrt is a víz, mint a bolondulás, de hát ugye semmi bajunk nem lehet, mert ott van keresztben a fazék tetején a fakanál.
Nos, a valóság nem teljesen ez. Igaz, valamennyire visszafogta a fakanál a habokat, de azért bőven jött is ki a vízből. Szóval, az igazság valahol középen van: azért a víz az úr, ha ki akar jönni, akkor ki is fog, és még a fakanál sem tudja ebben megakadályozni.
Ami természetesen nem jelenti azt, hogy szükségszerű a kudarc. Ha időben sikerül csökkenteni a főzési hőmérsékletet, akkor simán meg lehet úszni a főzőlap (tűzhely) takarítást, és egy kicsit valóban segít benne a fakanál is. Mondjuk, sokat nem.
A konklúzió pedig az, ami előre sejtettünk: túl szép volt, hogy igaz legyen.