Málnás clafoutis - magyarul tejpite, és öt perc munkával kész a süti

Az eredeti clafoutis receptje - ne lepődj meg, ha azt hitted, ezt te találtad ki, annyira kézenfekvő

Belsőolga 2018. augusztus 8.

Gyerekkoromban mindig akkor kaptunk tejpitét, amikor apukámnak nem volt kedve egyenként kisütni a rengeteg palacsintát. Gondolt egyet, kevert a tésztához még egy kis lisztet, belezuttyintotta a tepsibe, és fél óra múlva kész is volt a süti.

Jut eszembe, süti. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, nagy rajongói voltak Eperkének (eredetileg Strawberry Shortcake, recept majd szezonban jön). Az édességvilágban élő kislány mindig lelkesen csaholó kiskutyáját pedig Sütinek hívták. Egyszer véletlenül eredeti nyelven kezdtük el nézni az egyik epizódot, akkor tudtam meg, hogy Süti kutya neve eredetileg Clafoutis (klafuti). Rögtön utána is néztem, hogy mi lehet az a clafoutis, és mondanom sem kell, mennyire megdöbbentem, amikor kiderült, hogy nem más, mint apám lusta palacsintája.

clafoutis.jpg

Eredetileg persze komoly megkötések vannak: csak a magozatlan fekete cseresznyéből készült pitét lehet clafoutis-nak nevezni. Én ezzel persze, személy szerint maximálisan egyetértek, szerintem is plusz bukét az a sütinek, ha benne hagyjuk a gyümölcs magját, de ezt már megírtam korábban, itt.

Most akkor várjunk egy évet? Dehogy!

De hát, mivel a fekete cseresznye szezonja már elmúlt, málna viszont még kapható, sőt, nekem fagyasztva is pont olyan jó, szerintem simán lehet málnás clafoutis-t sütni mostanában. Legfeljebb nem clafoutis-nak nevezzük, hanem tejpitének. Természetesen bármilyen más, szaftos gyümölccsel is finom, csakúgy, mint a crumble, csak ezzel még a kezünket sem kell összemaszatolni.

Fotó: Shutterstock

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6314153313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása