Olasz-amerikai rapid csoda: omlós húsgombócok paradicsomos szószban

Koncz Andrea 2018. augusztus 5.

Ez az étel hasonlít a mi fasírtunkhoz, meg a paradicsomos húsgombóchoz is, de mégis kicsit más, talán úgy mondhatnánk, hogy a kettő erényeit egyesíti. És nagyon könnyű összedobni, szóval kezdők is bátran próbát tehetnek vele.

A puha, omlós húsgombócnak három titka van.

Az egyik a darált hús. Ezt receptet gyakorlatilag bármiből megcsinálhatjuk, marhából, sertésből, pulykából. Viszont minél zsírosabb a hús, annál kevésbé kell félnünk, hogy kiszárad. Viszont, mivel itt egy szószban fő a hús, ezért a sovány húsoknál sem leszünk veszélyben.

A másik titok az, hogy a kötőanyagokkal - ami egyébként is összetartja majd a gombócokat - is adhatunk plusz nedvességet, de ez a magyar konyhában nem újdonság: a tojás, a tejbe áztatott zsemle vagy zsemlemorzsa is ezt a kettős célt szolgálja.

husgomboc_paradicsomszoszban.jpg

Végül a harmadik titok: nem kell túlgyúrni a húsos masszát. Épp csak annyira kell összedolgozni a darált húst a többi összetevővel, hogy egyenletesen elkeveredjenek, utána már nem kell gyúrogatni. A keverést talán a legkönnyebb kézzel intézni: akkor érezzük, hogy állnak az összetevők.

Ha nem szószos ételre vágytok, ugyanezt a húsgombócot sütőben is megsüthetitek, ekkor egy finom fasírt lesz belőle. Előnye, hogy a megsülő külső réteg plusz ízt ad az ételnek, viszont könnyebb túlsütni, ezáltal kiszárítani, rágóssá tenni a falatokat. Körülbelül 200 fokon 25-30 perc kell neki a sütőben.

Ha a paradicsomszószban főnek a húsgombócok, nem kell félnünk a kiszáradástól, és a mártás és a hús egymásnak is ad át ízeket, és isteni lesz a végén. Annyira, hogy akár egy szelet igazán jó kenyér is elég mellé, és már készen is van a lakoma.

Előre is dolgozhattok a recepttel, az elkészített húsgombócok egy napot jól elvannak a hűtőben, egy tálcára sorakoztatva lefedve, de ilyenkor jó, ha nem nyomják össze egymást. Vendégség előtt tehát nyugodtan készülhettek hamarabb is. (és a recept simán duplázható nagyobb csapatnak)

Üveges szósz is jó, de ha házi kell

Ezt a receptet nyugodtan elkészíthetitek jó minőségű üveges tésztaszószból is, de én nem szoktam, mert a paradicsomszósz a világ legyegyszerűbb dolga:

  • 2 doboz 40  dekás hámozott darabolt paradicsom konzerv
  • fél deci olivaolaj
  • 1 kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • só, bor

Az olivaolajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzádobom a fokhagymát, átforgatom, hozzáöntöm a paradicsomokat, megsózom kicsit, és lassú tűzön kicsit sűrűbbre főzöm, amikor kész, beledobom a megmosott bazsalikomot, elkeverem. Ez simán meg is van annyi idő alatt, míg a húsgombócos massza, meg a golyók elkészülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr714143131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása