Csábító hűsítő: barackos dinnyebólé pezsgővel, vodkával vagy rummal

Ki mondta, hogy a dinnyét csak enni lehet?

Belsőolga 2018. július 22.

Dinnyeszezonban ha tehetjük, dinnyét eszünk dinnyével, és ez nagyon helyes. Szinte az egyetlen gyümölcs, amiből mindenki degeszre eszi magát évente legalább egyszer. Nálunk általában nem szokta megúszni, hogy a feléből ital készüljön, a legjobban sikerültek receptjei következnek.

Dinnyéből hűsítő italt készíteni rendkívül kézenfekvő megoldás. Rengeteg vizet tartalmaz ugyanis, és a héja is olyan, hogy az embernek rögtön egy bólés tál jut az eszébe róla. Legalábbis nekem. Ráadásul, így még felvágni sem kell, ami mindig küzdelmes feladat, és még csak nem is biztos, hogy jól sikerül.

A receptek úgy kezdődnek, hogy vegyél egy fél dinnyét, és vájd ki a gyümölcshúst egy kanállal. Tedd egy (két) megfelelő méretű edénybe, és most kezdődik az ízesítés.

dinnyeital.jpg

Fotó: Shutterstock

Vagyis mindenekelőtt próbáld meg eltávolítani a magoknak legalább a látható részét. Az sem baj egyébként, ha benne maradnak, mert ízük nincs, és a végén le fognak süllyedni a pohár aljára, mint a Titanic, tehát valószínűleg nem fogjuk meginni, de mégiscsak jobban néz ki az ital, ha nincsenek benne fekete magok. A leszűrést nem javasolom, mert a szitán az izgalmas dinnyedarabok is fennmaradnak.

Barackos dinnyebólé

A gyümölcshúst egy tálba tesszük, és magtalanítás után, botmixerrel pépesítjük. Hagyjuk, hogy leülepedjenek a magok, majd visszatöltjük a pépet dinnyehéjba. Két közepes őszibarackot meghámozunk, és kisebb kockákra vágjuk. Belecsavarjuk fél lime (vagy citrom) levét, majd az egészet felöntjük pezsgővel.

Pezsgő helyett hígíthatjuk a dinnyepépet szódával is. Ebben az esetben az alkoholt 1 deciliter vodka, vagy fehér rum fogja jelenteni, mindkettővel finom lesz.

Cukrot nem szoktunk bele tenni, a dinnye anélkül is elég édes, jeget viszont mindenképp adjál hozzá bőven! Díszítheted citromkarikával, mentalevéllel, szívószálakkal, vagy amivel szeretnéd.

berrydinnyebole.jpg

Fotó: Shutterstock

Alkoholmentes bólé

Első, és legfontosabb szabály, hogy ha készül alkoholos és alkoholmentes ital is, akkor mindenképpen jelöljük megfelelőképpen, lehetőleg felirattal. Én mindig ott szoktam elrontani, hogy gondosan felhelyezem a jelzést, majd elfelejtem, hogy az alkoholos, vagy a szűz verziót jelöltem-e meg, szóval, ha biztosra akartok menni, válasszátok az egyértelmű feliratot.

Az alkoholmentes dinnyebólé úgy készül, hogy kihagyjuk belőle az alkoholt. Ebben az esetben a gyümölcspépet szódával hígítjuk, tehetünk bele fűszereket, például mentát vagy bazsalikomot. Ezen kívül szükség lesz valami darabos gyümölcsre (maradjunk az eredeti verziónál: őszibarackra), mert ezek az apró kis meglepetés-ízbombák teszik izgalmassá a dinnyeitalt.

Használhatsz még friss vagy fagyasztott áfonyát, málnát, ribizlit, vagy más bogyós gyümölcsöt is, mindegyik jól áll a dinnyének.

Egyszerű, de látványos vendégváró ital a meleg nyári napokra, érdemes kipróbálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6214104745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása