Így tarthatod tovább frissen a zöldfűszereidet

Egy csokor friss petrezselyem

Koncz Andrea 2018. június 24.

Rengeteg receptben szerepelnek friss zöldfűszerek, az olasz kajákhoz gyakran kell friss bazsalikom, az ázsiai konyha friss koriandert javasol, de ha kevésbé egzotikus vizekre hajózunk, gyakran a csokor petrezselyemnek vagy snidlingnek sem ártana, ha nem punnyadna meg egy nap alatt. 

shutterstock_1015726966.jpg

A szakácsoknak van is erre jó tippjük, nézzük, mivel tehetjük hosszabb életűvé például a mentát, vagy akármelyik friss, de vágottan megvett zöldfűszert.

1. Először is: állapítsd meg, lágy szárú vagy fás szárú

Más kezelést igényelnek a lágy- és a fás szárú zöldfűszerek, ezért az első feladatunk az, hogy megállapítsuk, melyikkel van dolgunk. Ez általában ránézésre sem nagyon nehéz, vagy ha jó voltál bioszból/tapasztalt kertész vagy, akkor az is segíthet, hogy a fás szárúak azok, amikből télen is tudsz szedegetni. 

Ha bizonytalan lennél, itt egy lista:

Lágy szárúak: 

  • petrezselyem
  • menta
  • koriander
  • bazsalikom
  • tárkony
  • majoranna
  • snidling

Fás szárúak:

  • rozmaring
  • zsálya
  • kakukkfű

2. A lágy szárúakat állítsd vízbe

A profik szerint a lágy szárú zöldfűszerek életét azzal tudjuk meghosszabbítani, ha egy pohár aljára másfél-két centi vizet öntünk, ebbe állítjuk a fűszereket, és az egészet betesszük a hűtőbe, esetleg egy hűvösebb, nem napos ablakpárkány is megfelel. Értelemszerűen úgy érdemes csinálni, hogy a fűszerek szára bele is érjen a vízbe. 

Ha van miből választani, már a vásárlás során is keressük a frissebb csomagokat. Ezt onnan lehet tudni, hogy a levelek teltek, nem ráncosak, nem barnultak, vagy sárgultak meg, nem lógnak fáradtan a szárakon.

Mivel a lágy szárúak aromái könnyebben elillannak, a főzésnél is máshogyan viselkednek, ezeket általában már csak a főzési idő végefelé érdemes az ételhez adni.

3. A fás szárúakat csomagold be

A fás szárú fűszernövényeket, mint amilyenek a rozmaring- vagy kakukkfű ágacskák először vedd ki a csomagolásból, majd csavard enyhén (!) nedves papírtörlőbe. Ha ezzel megvagy, tedd az egészet egy lezárható szendvicses zacskóba, vagy ha jól záró dobozkában érkezett, akkor akár abba is visszateheted. Az így becsomagolt fűszercsokrot a hűtő alsó, zöldséges fiókjába tedd, ahol biztosan nem fagy meg.

shutterstock_509904520.jpg

Balról jobbra: fodros levelű petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, zsálya, snidling

A fás szárú zöldfűszereket a sütés-főzés elején add az ételhez, nem fogják elveszteni az ízűket hosszas hőkezelés hatására sem. 

+1 Van, amiből megéri cserepeset venni

Ha van erkélyed, teraszod, nyert ügyed van. Egy tő rozmaring és kakukkfű akár éveken át szolgálhat, ha megfelelően nagy ládába vagy kaspóba ülteted, és tartóját be tudod úgy csomagolni, hogy ne (nagyon) fagyjon át télen. Ezek azért is hálásak, mert egész évben lehet róluk szüretelni.

A bazsalikom, petrezselyem, snidling, menta szintén hálás, bár egynyári feladat. Sokkal nagyobb és gyorsann sikerrel kecsegtet, ha ezeket tavasszal/nyár elején kertészetben veszed meg, és nem bajlódsz a magról neveléssel. Mindegyikben közös, hogy nagy cserepet, sok napot és sok vizet szeretnek. Télen elpusztulnak, de következő tavasszal újra lehet ültetni a következő generációt. A lakásba nem érdemes bevinni télre, nem maradnak életben.

Lakásban eggyel nehezebb dolgunk van, de ideig-óráig bent is életben lehet tartani a petrezselymet, a mentát és a bazsalikomot is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8014062337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása