Ezért sírsz, amikor hagymát vágsz. De akkor a zöldhagymától miért nem?

Eláruljuk a megoldást a hagymakönnyek ellen, és megmentjük a sminkedet

Belsőolga 2018. június 19.

A hagyma az egyik legnépszerűbb zöldségünk, szerte a világon ebből használunk a legtöbbet. Igaz, volt ideje elterjedni, már a bronzkorban, és az ókori Egyiptomban is ismerték, hagymával dörzsölték be a gladiátorok izmait az ókori Rómában, fizettek vele a középkorban, és Amerikába is magukkal cipelték a hódítók és telepesek. Ma pedig sütjük, karamellizáljuk, savanyítjuk, grillezzük, és általában mindenhogy esszük. Ha akarjuk, hagymát eszünk hagymával.

Csakhogy sajnos minden egyes falat hagymáért a könnyeivel fizet valaki - ezt az árat a hagyma istene hajtja be mindazért a sok jóért, amit nekünk adott.  A legtöbben, amint megragadjuk a kést, hogy felvágjunk egy hagymát, sírásban törünk ki, mint egy baba.

hagymavagas.jpg

Fotó: Shutterstock

Persze, mi már tudjuk a tuti megoldást, a cikk végén olvashatod is, a Mental Floss cikkéből pedig azt tudhatjuk meg, hogy végül is miért csípi vágáskor a szemet annyira a vöröshagyma, és miért nem csípi például a zöldhagyma?

A neve: syn-propanethial-S-oxid

Amikor felvágjuk a hagymát, értelemszerűen megsérülnek a sejtjei, és kibocsátanak magukból egy csomó dolgot, mint például allináz enzimet, vagy a szulfoxid nevű aminosavat. A hagyma enzimei reakcióba lépnek az aminosavakkal, amiből szulfinsav lesz.

A szulfinsav spontán átalakul tioszulfináttá, meg még egy csomó más anyaggá, aminek a nevével most senkit sem fárasztanánk, lényeg, hogy ezek az anyagok bekerülnek a levegőbe, és amikor elérik a szemet, akkor extrém módon ingerelni kezdik a szaruhártyát, ami ellen a szem könnyezéssel védekezik.

A szem az ingerlésre automatikusan pislogni és könnyezni kezd, így próbálja meg eltávolítani, kimosni a belekerült irritáló anyagokat. Lehetőleg ne kezdd el dörzsölni a szemed hagymás, sem tiszta kézzel, mert csak rosszabb lesz. A könny és a pislogás elvégzi a dolgát.

Ez a syn-propanethial-S-oxid nevű anyag (na, csak leírtam a nevét) egy elég ütős dolog, mindössze harminc másodpercre van szüksége, hogy elintézze a sminkünket.

Mi van a rokonsággal?

Mármint a vöröshagyma rokonságával, nem a miénkkel. Olyanokkal, mint a zöldhagyma, a póré, a fokhagyma, vagy a salotta? Nos, ezekben is termelődik szulfinsav, viszont kevesebb, vagy egyáltalán nincs bennük LF-szintáz enzim, és nem termelődik a könnyezésért bűnös syn-propanethial-S-oxid.

Mit tehetünk?

Szuper hasznos videónkban mi már megtaláltuk a tuti megoldást. Eszerint az egyes számú, és mindent vivő, bár sajnos bizonyos okok miatt sokaknak kivitelezhetetlen megoldás a kontaktlencse.

Ha nincs kontaktlencséd, akkor esetleg felveheted az úszó-, vagy búvárszemüveged. A sima szemüveg semmit sem ér (habár lehet, hogy jobban látod benne a hagymát, így gyorsabban végzel, az is valami).

Tesztünk szerint az is működik, ha vizet veszünk a szánkba a hagymavágás idejére, próbáld ki, hátha neked is beválik.

Az abszolút alap pedig az éles kés. Ha a nagymamád kiskésével próbálod nyiszálni a hagymát, biztos, hogy két vállra fektetnek a szemgyilkos enzimek, ellenben, ha van jó technikád, és hozzá pengeéles séfkésed, akkor végezhetsz is a hagymavágással az alatt a harminc másodperc alatt, amíg materializálódik, és elér a szemedig az irritáló enzim.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3614042680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása