Annyira nem vagyok édesszájú, hogy a desszertek közül kifejezetten a savanyúakat, fanyarokat vagy nagyon kevéssé édeseket szeretem, így a legtöbb cukrászda komplett kínálata nem nekem való.
Ez a helyzet évről évre egyre súlyosbodik, és általában a szülinapokon domborodik ki legerősebben, így tavaly már saját magamnak sütöttem születésnapi tortát is.
Ebben a süteményben, mivel a klasszikus értelemben nem nevezhető tortának - nincsenek rétegei és nincs töltve - minden benne van, amit szeretek. Kicsit fanyar, savanyú a citromkrémtől, kicsit keserű a máktól, és ha épp van málna vagy áfonya, azt is teszek rá, akkor még egy módon savanykás lesz.
Lisztmentes
A máktortában ráadásul nincsen liszt, éppen ezért nincs felvágva, annyira lágy a tésztája, hogy ez szinte lehetetlenség volna. Egy szimpla vajas piskóta, amiben a lisztet mák helyettesíti. Aki szeretne valamivel formatartóbb süteményt, nyugodtan cseréljen le néhány kanálnyi mákot lisztre.
Mint minden mákos süteménynél, ehhez is közvetlenül a sütés előtt daráltam le a mákot, így ezerszer intenzívebb lett az íze, mintha készen darált mákot használtam volna.
Fotók: Ács Bori/Sóbors