Egy dupla eszpresszót kérek! Hangzott sok-sok évvel ezelőtt, ha egy kávézóba betértünk. Később már cappuccinót is rendelhettünk, amelyet aztán ahány kávéház, annyiféleképpen készítettek el.
A legdurvább élményem az volt, amikor cappuccino néven egy adag feketekávét kaptam tejszínhabbal a tetején. Szerencsére már rengeteg kávézóban tudunk sokféle, helyesen elkészített és igazán jó minőségű kávét rendelni és fogyasztani. Bár a reggeli tejeskávémat szigorúan az ágyban fogyasztom el, imádok kávézóba járni, kipróbálni új helyeket.
Flat white
Néhány éve új kedvencem lett. Először a krémessége fogott meg, miközben egy viszonylag erős kávét ihattam. A flat white átmenet a latte, vagyis a tejeskávé és a cappuccino között. Az alapja espresso, amelyre 60-65 fokos tejet öntenek, majd erre kerül az úgynevezett baristahab. Ez a hab a cappuccino habjánál krémesebb és hígabb. A kávé aromái sokkal jobban érvényesülnek, mint a lattéban.
A flat white másik jellegzetessége az úgynevezett tejhabsapka, amelyre mindenféle mintát lehet készíteni latte art segítségével. Intenzitása a tejeskávéra hasonlít, de a koffeintartalma alacsonyabb a cappuccinónál.
Cappuccino
Ez a habos kávé tört be itthon legelőször a köztudatba, ennek megfelelően ezerféleképpen készítették, többek között a már említett tejszínhabos fajtát. A mai napig az egyik legnépszerűbb kávé, amely három részből áll: egyharmad presszókávé, egyharmad forró tej és a tetejére pedig forró tejhab kerül, amely nem válik el a tejtől.
Latte
A latte nagy része felhabosított tejből áll, a többi pedig espressóból. A két összetevő keveredik egymással, így lesz belőle homogén színű tejeskávé, amelynek a teteje még egy kis tejhabot is elbír.
Latte Macchiato
Vagyis a foltos tej úgy készül, hogy elsőként a felhabosított tejet öntjük a pohárba, majd megvárjuk, amíg a tej és a hab különválik. Az eközben lefőzött espressót óvatosan csurgassuk a tejhabra, és várjuk meg, amíg a rétegek elválnak egymástól. Ez a kávé nem túl erős, viszont sokáig tudjuk élvezni akár otthon, akár egy kávézóban.
Aki inkább az intenzívebb ízek rajongója, próbálja ki az espresso macchiatót: ez egy olyan espresso, amelyet csak egy kis kávéhab lágyít meg. Ez egy kicsi, de tökéletes ébresztő, ha nincs sok időnk a reggeli rohanás közben.
Espresso
Mindennek az alfája és omegája. Az espressóhoz jó kávégép és jó minőségű, frissen őrölt kávéra van szükségünk. A jó espresso körülbelül fél perc alatt készül el, amit azonnal el kell fogyasztani, hogy érezzük az aromáját.
Fotó: Getty Images