Ismered a kávéfajtákat? Ezt válaszd a hangulat és az álmosság függvényében

Szász Eszter 2019. augusztus 17.

Egy dupla eszpresszót kérek! Hangzott sok-sok évvel ezelőtt, ha egy kávézóba betértünk. Később már cappuccinót is rendelhettünk, amelyet aztán ahány kávéház, annyiféleképpen készítettek el. 

A legdurvább élményem az volt, amikor cappuccino néven egy adag feketekávét kaptam tejszínhabbal a tetején. Szerencsére már rengeteg kávézóban tudunk sokféle, helyesen elkészített és igazán jó minőségű kávét rendelni és fogyasztani. Bár a reggeli tejeskávémat szigorúan az ágyban fogyasztom el, imádok kávézóba járni, kipróbálni új helyeket.

Flat white

Néhány éve új kedvencem lett. Először a krémessége fogott meg, miközben egy viszonylag erős kávét ihattam. A flat white átmenet a latte, vagyis a tejeskávé és a cappuccino között. Az alapja espresso, amelyre 60-65 fokos tejet öntenek, majd erre kerül az úgynevezett baristahab. Ez a hab a cappuccino habjánál krémesebb és hígabb. A kávé aromái sokkal jobban érvényesülnek, mint a lattéban.

A flat white másik jellegzetessége az úgynevezett tejhabsapka, amelyre mindenféle mintát lehet készíteni latte art segítségével. Intenzitása a tejeskávéra hasonlít, de a koffeintartalma alacsonyabb a cappuccinónál. 

flat_white.jpg

Cappuccino

Ez a habos kávé tört be itthon legelőször a köztudatba, ennek megfelelően ezerféleképpen készítették, többek között a már említett tejszínhabos fajtát. A mai napig az egyik legnépszerűbb kávé, amely három részből áll: egyharmad presszókávé, egyharmad forró tej és a tetejére pedig forró tejhab kerül, amely nem válik el a tejtől. 

Latte

A latte nagy része felhabosított tejből áll, a többi pedig espressóból. A két összetevő keveredik egymással, így lesz belőle homogén színű tejeskávé, amelynek a teteje még egy kis tejhabot is elbír.

kavefozes.jpg

Latte Macchiato

Vagyis a foltos tej úgy készül, hogy elsőként a felhabosított tejet öntjük a pohárba, majd megvárjuk, amíg a tej és a hab különválik. Az eközben lefőzött espressót óvatosan csurgassuk a tejhabra, és várjuk meg, amíg a rétegek elválnak egymástól. Ez a kávé nem túl erős, viszont sokáig tudjuk élvezni akár otthon, akár egy kávézóban. 

Aki inkább az intenzívebb ízek rajongója, próbálja ki az espresso macchiatót: ez egy olyan espresso, amelyet csak egy kis kávéhab lágyít meg. Ez egy kicsi, de tökéletes ébresztő, ha nincs sok időnk a reggeli rohanás közben. 

Espresso

Mindennek az alfája és omegája. Az espressóhoz jó kávégép és jó minőségű, frissen őrölt kávéra van szükségünk. A jó espresso körülbelül fél perc alatt készül el, amit azonnal el kell fogyasztani, hogy érezzük az aromáját. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1115002626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása