Most, hogy egyre bizonyosabbá válik, hogy a húsfogyasztás nem fenntartható, egyre többen és többféle megoldás után kutatnak, mit együnk majd, ha már végképp le kell jönnünk a húsról, de hiányozni fog?
A húson túl
Az eddigi legsikeresebbnek tűnő kísérlet a Beyond Meat nevű termékcsalád, amely már a húshoz elképesztően hasonlító alapból készít hamburgerpogácsákat, kolbászféleségeket, húsgolyókat. A cég elmélete a következő: ha tudjuk, miből áll a hús, miért ne építhetnénk fel növényi alapanyagokból? Hiszen csak zsír, fehérje, ásványi anyagok és víz kell hozzá, ezeknek növényi megfelelőiből felépíthető a növényi hús, mondják. Szerintük mindez nem lehetetlen anélkül, hogy feláldoznánk a hústól várt igényeinket, az ízt és az állagot, viszont az előállítás folyamata sokkal fenntarthatóbb, kisebb víz- és energiaigényű.
Na jó, de mi van benne?
A műhúst különböző növényi fehérjékből építették fel, leválasztott borsófehérjéből, rizsfehérjéből, mungóbabfehérjéből, repce- és kókuszolajból készült, de vannak még benne olyan izgalmas alapanyagok, mint almakivonat, gránátalmapor és napraforgó-lecitin, valamint burgonyakeményítő. Ezek az alapanyagok mennek keresztül egy présgépen, amely gőz és hideg víz segítségével főzi meg úgy az összetevőket, hogy elérjék ezt a jellegzetes, hússzerű állagot.
Vegan Love
A Beyond Meatből készült hamburgert itthon július óta a Vegan Love-ban lehet kipróbálni, ami talán a legfordulatosabb történettel rendelkező burgerező Budapesten. A Magic Burger egy kis lakókocsiból indult, majd lett belőle egy étterem, később pedig egy óriási fordulattal elhagyták a burgerből a húst, vegánok lettek és megalapították a húsmentes burgerezőt. A klasszikus hamburgerező mellett a vegán étterem is nagyon menő, már korábban próbáltam ott egy édesburgonyás burgert, amiben a "húspogácsát" szálasra reszelt édeskrumpliból készítették, nem igazán volt hús jellege, de finom volt, főleg a finom zöldségek és szószok miatt.
A műhúsburger
Először is be kell vallanom, hogy egyáltalán nem vagyok hamburgeres alkat, jobban szeretem az ízeket, állagokat és összetevőket külön élvezni, nem szeretem, ahogy minden összefolyik. Éppen ezért vittem magammal a tesztre egy hithű hamburgerimádót, aki viszont háborgó lélekkel állt neki a feladatnak. Nagyon nyugtalanító érzés volt számára a műhús gondolata, mert bár máskülönben simán élvezni tud egy teljes étkezést húsmentesen, a hamburger főszereplője mégiscsak a hús.
Finom műhús
Ennek ellenére a műhúspogácsa ígéretesnek tűnt a számára, íz, illat és szerkezet tekintetében, de, mint mondta, inkább megpróbálta volna valamilyen külön étel formájában. Valóban én magam is úgy éreztem, hogy semmi olyat nem ettem még ezidáig, ami annyira hasonlított volna a húshoz ízben és állagban is, mint ez a termék. A hamburger egészében mégsem tud kerek élményt nyújtani, a szerkezetnek nincs tartása, minden szétfolyik a legelső harapás után. Ahogy a húspogácsa is jó, úgy a zöldségek is nagyon frissek és finomak, a szószok is jók és minden idegenkedésem ellenére a vegán cheddar sem rossz, viszont az egész egyben nem tudja azt, amit egy hamburgertől elvárnánk.
Jellegtelen buci
Számomra külön szomorúságot okoz a buci jellegtelensége, íz- és állag nélkülisége, mivel egy jó zsömléhez egyáltalán nincs szükség semmilyen állati eredetű alapanyagra, csak lisztre és vízre. Annak ellenére így van, hogy a klasszikus hamburgerzsömle nem állítható elő vaj, tej és tojás nélkül, szerintem még mindig jobb megoldás egy jó minőségű ciabattát választani helyette, amihez liszt és víz kell csak, mint sikertelenül utánozni a tejtermékes eredetit.
A műhús viszont mindent összevetve egy nagyon ígéretes dolognak tűnik, nagyon várom, hogy milyen formában sikerül hitelesebb ételbe csomagolni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors