Tényleg lehűt a forró leves a melegben? Ideális ételek kánikulában

Ács Bori 2019. július 11.

Kánikulában nem kívánunk semmit enni, csak hideg görögdinnyén és jeges kovászos uborkán élnénk legszívesebben. Aztán hirtelen, pillanatnyi elmezavarunkban vagy a hűvös légkonditól megvezetve kirendelünk egy szuper csípős pad thait. Jót fog tenni vagy rosszul leszünk?

Míg az egyértelműnek tűnik, hogy nem jó, ha túlságosan sokat vagy nagyon zsírosat eszünk a melegben, az már nem annyira biztos, hogy a csípőstől vagy a forró levestől is nehezebb lesz elviselni a forróságot, pedig nyilván elsőre így gondolnánk.

Tudjuk, hogy melegben nagyon sokat kell inni és vigyázni kell a nehéz ételekkel, a túl sok hússal, zsírral, valamint a mennyiségeket sem szerencsés túlzásba vinni - ezek kézenfekvő tanácsok. De mik azok az ételek, alapanyagok, amelyek kifejezetten jót tesznek hőségriadó idején?

Gyümölcs

Minden évben rácsodálkozom arra az abszurd jelenségre, hogy a strandokon kizárólag zsíros, olajban sült és rettentően nehéz ételeket lehet kapni, lángost, hekket, rántott dolgokat, sült krumpli és hot dogot. Pedig strandolás közben a legtöbben semmi másra nem vágyunk, mint hideg gyümölcsre - és ez nem véletlen. A gyümölcsök nem csak laktatóak, de magas víztartalmuk miatt segítenek a folyadékpótlásban is. Különösen jók erre a célra a dinnyék és a barackok. 

ka_nikula-ezt_edd_1.jpg

Zöldség

Az is logikus, hogy több zöldség, kevesebb hús és kevesebb tömény szénhidrát kell nekünk ilyenkor, tehát sem a rántott hús, sem a mértéktelen mennyiségben bevitt szilvás gombóc nem a legjobb választás. Sokkal jobban esnek a zöldségek és a saláták, minden, ami könnyen emészthető. A nehéz ételekkel való küzdelem közben a szervezet hőt termel, ezért csak nagyobb lesz a hőgutánk.

Csípős és meleg?

Ami viszont már meglepő, hogy az Independent cikke szerint a csípős fűszerek, például a chili, kifejezetten jót tehetnek a melegben. A kapszaicin, ami a csípős ízért felel, hőérzetet képez a szervezetben, ezért aztán le is izzadunk tőle, ami pedig segít lehűlni. Ugyanezen az elven alapul az az elmélet, ami szerint a forró teák és levesek is jót tesznek a melegben, pedig ezeket inkább télen kívánjuk.

ka_nikula-ezt_edd_1_1.jpg

Kókusztej és fűszerek

A cikk továbbmegy ezen a vonalon, és azt mondja, hogy sok más fűszer segít még átvészelni a hőhullámokat. Ilyen a kurkuma is, valamint a menta, ami tényleg hűsít, de nemcsak limonádéban, hanem például borsó mellett is. Hasznos alapanyag az általunk is imádott kókusztej, ami folyadékszerű, tehát hidratál, de közben tele van ásványi anyagokkal és hasznos tápanyagokkal is.

Ennek fényében a legjobb kánikulai étel a görögdinnyén túl a kókusztejes zöldségcurry, amiben megvan szinte minden felsorolt alapanyag a fűszerektől a kókusztejen át a zöldségekig. Csirkéből is szoktuk készíteni, de az igazán melegben a zöldséges a legjobb, viszont mindenképp tegyünk bele spenótot és hagymát is, mert ezek különösen hűtenek.

Fotók: Getty Images, Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7914927466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása