Meglepő módon ez az a desszert, amit nem kóstoltam izraeli kintlétem alatt, pedig a malabi, ez a krémes tejpuding rózsavízzel, az egyik legnépszerűbb közel-keleti édesség.
A recept eredetileg Törökországból származik, innen vette át a többi közel-keleti, így az izraeli konyha is. A desszert egyik alapanyaga a rózsavíz, amely nemcsak külsőleg, a szépségápolásban, bőrtisztításra, tonizálásra használható, hanem belsőleg is jótékony hatású, ráadásul pikáns ízt ad a szörpöknek és süteményeknek.
Így még selymesebb
Ez az egzotikus alapanyag számos közel-keleti étel ízesítője, így a malabi pudingé is. A hagyományos recept rizsliszttel készül, de ma már egyre többen helyettesítik kukoricakeményítővel, ami még selymesebb textúrát eredményez.
Mivel a rózsavíz intenzív íze megosztó lehet, ha valaki úgy érzi, el is hagyhatja, vagy narancsvízzel helyettesítheti. A rózsavizet bármelyik bioboltban be lehet szerezni.
Fotó: Getty Images