Írországban nem csak sörözni jó - 5 dolog, amit ne hagyj ki, ha ott vagy

Ács Bori 2019. július 5.

Nem értem, miért olyan rossz még mindig az egész szigetország gasztronómiájának híre, mikor bőven van felfedeznivaló ételek terén is, csak bírjuk gyomorral a sok zsírt és cukrot.

Észak-Írországban, Belfastba érkeztemkor nem igazán számítottam rá, hogy bármi olyan érdekességgel fogok találkozni, ami gasztronómiai szempontból említendő lesz - de nem is lehettek volna rosszabbak az előérzeteim. Elképesztően jó dolgokat ettem és ittam, így azt a leghatározottabban leszögezhetem, hogy a sztereotípiák teljesen alaptalanok. Megpróbáltam összeszedni, mik voltak a legjobb gasztronómiai élményeim és mi az, amit nem érdemes kihagynia annak, aki a sziget felé utazik.

Az ír reggeli

Igen, jól sejtitek, az ír reggeli kísértetiesen hasonlít az angolhoz, ugyanolyan elképzelhetetlenül ütős, emészthetetlenül sok, hogy utána nem vágyunk semmi másra voltaképpen egész nap. A tojásból, sült kolbászból, black puddingból (ami a mi hurkánkra hasonlít leginkább), sült paradicsomból, gombából és paradicsomos babból álló könnyű tálat viszont itt nem pirítós, hanem egy annál nehezebb, krumplis lepénykenyér egészíti ki. Ettől, ha ez lehetséges, még brutálisabb az egész. Aki visszaretten az egy hétre elegendő kalóriamennyiségtől éhgyomorra, annak jó hír, hogy a legtöbb helyen egész nap lehet ilyesmit kapni, de sajnos meg kell jegyezzük, hogy ebédre éppen olyan elképesztő túlzás ez, mint reggelire.

i_r5_1.jpg

Avokádóőrület

Szerintem nincs ember, aki egy ilyen reggelit képes két egymás utáni napon bevállalni, viszont nagy szerencse, hogy elég sok vega és egészséges opció van már a reggelizőhelyeken és kávézókban, és mindenben, de tényleg mindenben van avokádó, mintha nem az Északi-sarknál, hanem az Egyenlítőnél járnánk. Meglepő, de nagyon finom dolgokat csinálnak belőle, a fenti képen például egy sós gofri látható avokádóval, tojással és csípős csiliszósszal. 

i_r2_copy.jpg

A pubkaják

Abban azért igazuk van a sztereotípiáknak, hogy az írek pubokban élik társadalmi életük javát, ezért ezekben a kocsmákban is lehet enni, méghozzá nem is rossz dolgokat. A legalapvetőbb kocsmakaja persze a hamburger, de azt is képesek elképesztő túlzásokkal prezentálni: a képen egy black puddinggal, sült császárhússal és almaszósszal megfejelt példány látható. A kisebb étkűeknek vannak emészthetőbb ételek is, például sült édeskrumpli vagy currys krumpli, sőt, már egyre több helyen vannak vega opciók, például falafel is.

i_r3.jpg

A piac

Belfastnak van egy szuper piaca is, ugyan csak hétvégén van nyitva és elsősorban nem a zöldségekről és gyümölcsökről szól, de mindenképp érdemes megnézni, sőt, ott is kell reggelizni vagy ebédelni, esetleg rögtön mindkettőt. A legnagyobb turistanépszerűségnek az ír reggeli buciba töltött verziója örvend, de ezt nem mertük bevállalni, inkább a szintén helyi nevezetességnek számító sausage rollt próbáltuk ki, ami jó döntés volt. Ez a péksütemény nem egyszerűen darált húsos hasé, ahogy kinéz, mert van benne egy csomó izgalmas, csípős fűszer és mazsola, sőt, mandula is. Ugyanitt próbáltuk ki az alap helyi édességet, a scone-t, annak is egy áfonyás verzióját.

i_r6.jpg

India

A piac legcsodálatosabb standjai az indiaiak voltak - itthon az indiai gyorskajának még egyáltalán nincs képviselője, kár érte. Itt nem csak frissen sült, ropogós samosákat és más töltött táskákat, lepényeket lehet kapni és gyorsan, kézből megenni, de óriási curryszószárus is van, ahol készen lehet megvenni a legfinomabb szószos indiai ételek fűszeres, krémes mártásait. 

Persze ami hely ezeken túl a gyomrunkban maradt, azt mind a mesés ír sörök töltötték fel, de erről külön regényeket lehetne írni. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3414919180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása