10 perces fokhagymás-tojásos pirított rizs, amihez minden van otthon

Ács Bori 2019. július 2.

A távol-keleti konyhákból adaptálható receptek közül a pirított rizs a legpraktikusabb, mert minden háztartásban előfordul legalább két héten egyszer, hogy a nyakunkon marad egy nagy adag főtt rizs és nem tudunk hirtelen mit kezdeni vele.

A pirított rizs pedig éppen a másnapos, hideg rizsből lesz a legeslegjobb, olyannyira, hogy frissen főttből kár is lenne nekiállni. Ebből a műfajból rengetegféle létezik, de ennek a receptnek több különlegessége is van.

Reggelire fokhagymás?

Először is az, hogy a Fülöp-szigeteken rémisztően fokhagymás jellege ellenére is reggelire fogyasztják, ami magyar gyomorral elképzelhetetlennek tűnik, pedig lehet benne logika. Van benne tojás, rizs, nagyon fűszeres és laktató, szóval tulajdonképpen olyan másnapossággal nehezített reggeleken, mikor szalonnás rántottára vágynánk, simán beiktatható.

fokhagyma_s-su_lt-rizs_1.jpg

A fokhagyma, mint feltét

A fokhagyma egy csavarral ízesíti meg a kész főtt rizst. Az olajban kell ropogósra sütni, majd kihalászni belőle a barnára sült szeleteket és félretenni. Ebben a fokhagymaízű olajban pirul meg aztán a rizs, és a ropogós fokhagyma csak a legvégén kerül az étel tetejére feltétként. 

Fokhagyma, rizs, tojás mindig van otthon, szóval ez a tipikus nyaralásból hazaesős étel, vagy annak a napnak a megmentője, mikor tényleg nincs kedvünk még a sarki boltig se lemenni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr414913070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása