A bela bajadera a világ egyik legegyszerűbb és legjobb süteménye: nem kell sütni, körülbelül 20 perc alatt kész, ráadásul elképesztően finom.
A Vajdaságban ettem először bela bajadarát párom nagyszüleinél, majd családi barátoknál. Többféle verziója létezik, van, ahol a tésztája kakaós, van, ahol dió is gazdagítja, de olyan is van, ahol csokoládé kerül a rétegek közé. Ez most egy sima fehér, vagyis "bela" változat.
Csippentsünk le a cukorból
A süti isteni finom, a kekszes alap lágy és édes, a krém pedig olyan, mintha Raffaello lenne. Megmondom őszintén, én elég édesszájú vagyok, de a bela bajadera még nekem is túl édesre sikerült, úgyhogy - bár az eredeti arányokat adtam meg - szerintem le lehet csippenteni a cukorból a tészta és a krém esetében is.
A krémbe tejpor és kókusz kerül, de figyeljünk, milyet használunk: ebbe nem a kávékhoz való Completa kell, hanem rendes zsíros tejpor, illetve kókuszból is vegyünk jobb minőségűt.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors