Így készíts ízesített cukorszirupot a legfinomabb limonádékhoz

Ács Bori 2019. június 15.

Hogyan lehetséges, hogy az éttermekben és kávézókban mindig sokkal finomabbak a limonádék és jeges teák, mint amiket otthon keverünk?  Miért olyan abbahagyhatatlanul finomak és hogyan lehet, hogy mindig tartanak belőle vagy tízfélét?

Éttermi számláinkat a tikkadt nyárban rendre a literszám elfogyasztott ízesített limonádék, jeges teák dobják meg, mert bár javarészt cicomás vízből állnak, rettenetesen drágák. Ugyanakkor iszonyú jólesnek ilyenkor, nyáron, melegben, és egyiket isszuk a másik után. A levendulás, bodzás, gyümölcsös, mentás, mindenféle limonádék mellé az utóbbi időben besoroltak a fröccsök is, amiket persze ugyanazzal a sziruppal készítenek, de koktélokhoz és más italokhoz is felhasználhatók ezek a keverékek.

Nálam mondjuk a levendula előtt van a határ, onnantól soknak érzem az illatos ízkavalkádot, de a fűszeres, gyümölcsös ízesített szirupok itthon is jól jönnek, mikor már rá sem tudunk nézni a sima vízre. Ezeknek a szirupoknak sok előnye van, például iszonyú sokáig elállnak, egyszerre nagy mennyiségben előállíthatók, baromi olcsók és nagyon könnyen oldódnak fel bármilyen folyadékban, akár hideg vízben is.

menta-szirup_1.jpg

A cukor szirup receptje

A cukorszirup általános alapreceptje elképesztően egyszerű: egy rész cukor, egy rész víz kell hozzá. A cukorral elkevert vizet fel kell forralni és addig főzni, míg a cukor fel nem olvad. Ez az alap, ehhez jöhet mindenféle ízesítő: friss fűszerek vagy szárítottak, gyümölcspürék, virágok, citrushéjak.

A különbséget csak az teszi a különböző ízesítők között, melyiket mikor érdemes a sziruphoz adni. A szárazabb alapanyagok, fűszerek, gyömbér nyugodtan főhetnek együtt a sziruppal, majd néhány óra ázás után érdemes leszűrni őket. A friss alapanyagok, mint a gyümölcsök és a fűszernövények másképp működnek. Ezeknél a kész szirupot kell elkeverni az előkészített növénnyel vagy pépesített gyümölccsel, majd állni hagyni. Ezeket nem kell szűrni. Tiszta üvegben sokáig eltarthatóak a hűtőben.

Néhány példa, amik a legjobban működnek:

  • Menta
  • Citromhéj
  • Málna, eper, áfonya
  • Levendula, rózsa, bodza
  • Gyömbér, kardamom, fahéj

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4514892526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása