Ahogy 2004 óta minden évben, így idén is kijött az amerikai környezetvédelmi nonprofit szervezet, az Environmental Working Group (EWG) tizenkettes listája, mely a növényvédő szerekkel, azaz rovarirtókkal, gombaölőkkel és gyomirtókkal leginkább kezelt zöldségeket és gyümölcsöket gyűjti össze. A piszkos tizenkettő megnevezésén túl információkkal és ajánlásokkal segítik a fogyasztókat az egészségesebb alapanyagok, zöldfélék kiválasztásában.
Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek és gyümölcsök az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részét képezik. A hagyományos nagyipari módszerekkel termesztett növények azonban olyan vegyszermaradványokat tartalmaznak, melyek a szervezetben felhalmozódva hosszú távon károsíthatják azt.
Az EWG listáját az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta alapján állították össze. Az zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megtisztították a vizsgálatok elvégzése előtt.
A legszennyezettebb címvédő az eper
A tavasz kedvence már jó néhány éve vezeti a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listáját. Ez igazán sajnálatos, ugyanis a csodaszép, illatos gyümölcs elképesztően egészséges. B6- és C-vitaminban, valamint mangánban, jódban, káliumban, biotinban és magnéziumban gazdag, antioxidánstartalma magas. Emellett kiváló rostforrás is. Az egyetlen baj vele, hogy módfelett érzékeny a kártevőkre, ezért csak módszeres növényvédelemmel garantálható a bőséges termés. A hagyományos módon termesztett epren huszonkétféle különböző vegyszert mutattak ki.
A lista további helyezettjei
A legszennyezettebbek versenyében a második helyezett a spenót lett. A vizsgált minta 97%-án kimutatható volt valamilyen vegyszer. A spenót permetezésekor leggyakrabban használt anyag a permetrin nevű rovarméreg volt, mely nagy mennyiségben az idegrendszert is károsíthatja.
A bronzérmes a nagy népszerűségnek örvendő zöldféle, a fodros kel lett. A kel már régen nem szerepelt a hírhedt listán. Legutóbb, 2009-ben, csak a 8. helyig jutott. Azóta azonban jócskán megnőtt az igény a tetszetős fodros zöld iránt, amit mindenáron ki kell elégítenie a nagyipari mezőgazdaságnak.
A negyediktől a kilencedik helyig egytől egyig gyümölcsök kerültek. Nektarin, alma, szőlő, őszibarack, cseresznye és körte - ebben a sorrendben. Az alma mentségére legyen mondva, hogy a vizsgált mintában leginkább kimutatható vegyszer a difenilamin volt, amelynek használata az EU-ban tilos - lévén, hogy ez egy észak-amerikai kutatás volt. A lista végére került a nyár slágerzöldsége, a paradicsom, a szárzeller és meglepő módon a burgonya.
Ajánlások, információk
A EWG azt ajánlja, hogyha lehetséges, a rossz hírű listán szereplő zöldségeket és gyümölcsöket biogazdálkodásból szerezzük be. A biozöldségek ha nem is 100 %-osan vegyszermentesek, de lényegesen kevesebb és enyhébb szerrel kezeltek. Csak összehasonlításképpen: az amerikai mezőgazdaságban, mintegy 900 féle növényvédő szert alkalmaznak, míg a biogazdálkodásokban mindössze 25 féle szer használata megengedett. A bogarak, gyomok és gombák kiiktatásáért bevetett vegyszerek az egészségre, mindenekelőtt a gyerekek egészségére ártalmasak. Hormonzavart okozhatnak, károsíthatják az idegrendszert, de akár rákkeltő hatásúak is lehetnek.
Ha nem engedhetjük meg magunknak vagy éppen nem megoldható, hogy biozöldséget vásároljunk, akkor tisztítsuk meg a termékeket házi szerekkel. Áztassuk szódabikarbónás vagy ecetes oldatba azokat.
A tiszta tizenöt
Az EWG a szennyezett zöldek mellett a legtisztább élelmiszerek listáját is összeállítja minden évben. A listán szereplő zöldségek és gyümölcsök vizsgálatakor minimális mennyiségű növényvédő szer volt csak kimutatható. Ergo, ha ezeket nem biogazdálkodásból szerezzük be, akkor sincs semmi baj.
- avokádó
- kukorica
- ananász
- zöldborsó
- hagyma
- papaya
- padlizsán
- spárga
- kivi
- káposzta
- karfiol
- kantalup dinnye
- brokkoli
- gomba
- sárgadinnye
Fotó: Getty Images