Az, hogy milyen színű ételeket eszünk, egyáltalán nem mindegy. Ha például egész nap zuhog az eső, és annyira sötét van, hogy bent inkább novemberben érezzük magunkat, mint májusban, azon csak valami szuperzöld segíthet.
A cukkinik egyre szebbek, van friss spenót is a piacon és a zöldborsó is megjelent - ez lett hát az alapja ennek a zöld currynek, amibe most nem került hús. Ha szeretnétek, tegyetek bele a korábban megírt csirkés verzió nyomán.
A thai currykhez kell néhány különleges alapanyag, amiket már nem lehetetlen beszerezni itthon: galanga gyökér, thai citromfű, csili, kaffirlime-levél, kókusztej, koriander, lime. Aki viszont nem rendelkezik az első hárommal, az se búsuljon, hanem szerezzen be egy nagy konzerv vagy doboz currypasztát.
A csodálatos currypaszta: minden benne van, ami kell
Ezek a paszták a fent felsorolt fűszerek mellett rengeteg csilit is tartalmaznak, amiből ugyancsak nehézkes jobbfélét beszerezni a sarki boltban. A paszták elég sokáig elállnak, és elég belőlük egy-két kanálnyi az ütős curry-ízhez, ami szuperül ellenpontozza a kókusztej selymes édességét.
Mivel zöld currypasztám volt itthon, zöldek lettek a zöldségek is: brokkoli, cukkini, borsó, újhagyma ment bele, és már kicsit bánom, hogy egy marék spenótot nem dobtam rá a végén, aki nekiáll, mindenképp tegyen bele.
Fotók: Ács Bori/Sóbors