Gyümölcsös, könnyed borok: a tavasz ízei az italokban is fellelhetőek

Kodela Mia 2019. május 21.

Májusban a tavaszi életérzés a tetőfokán van. Minden zöld és virágzik, a nap süt, szívesebben vagyunk a szabadban, mint a négy fal között, szorgalmasan járunk piacra a legfrissebb zöldségekért és gyümölcsökért, és könnyed borokat keresünk a polcokon.

Szerencsére évek óta trend, hogy a pincészetek egyszerűen nyitható, csavarzáras, színes és egyedi címkékkel ellátott, friss évjáratú borokkal örvendeztetnek meg minket. A főként fehérek és rozék – akár csendesek, akár habzók – jól illenek a tavaszi hangulathoz.

tavasziborok.jpg

Ilyenkor több egészséges, szezonális zöldséggel és gyümölccsel teli ételt készítünk, hétvégente piknikezünk a barátokkal vagy a családdal, és ezek a jó ivású, mindennapokra szánt tételek előbb landolnak a bevásárlószatyrokban, mint egy magas alkoholtartalmú, sokáig hordóban érlelt bor. 

A 2018-as szüret borai közül válogattunk ötöt úgy, hogy mindenki megtalálja a kedvencét közülük, akár a fehér-, a rozé vagy a vörösbor áll hozzá közel.

Miklóscsabi Füligér Királyleányka 2018 

A móri borász az elsők között mutatta meg nekünk, hogy nem kell mindig olyan komolyan venni a borozást. Lehet játékosságot, színes címkéket, vicces neveket belevinni, fröccsnek felhúzni szódával, leülni a fűbe egy palackkal, a szabályok nála nem léteznek. A Királyleányka 2018-ban igazán könnyedre sikerült, tele virágokkal és édes gyümölcsökkel, szőlővel. Élénk savaival és vidámságával meghódítja az idei tavaszt és a nyarat.

majusborok2.jpg

Villa Tolnay Sauvignon Blanc 2018

Új arculattal kerültek piacra a balatoni pincészet borai, az „egycsillagos” palackok a mindennapokra készültek. A Fekete-Bács-hegy oldaláról szüretelték az alapanyagot, ahonnan teljes kilátás nyílik a Tapolcai medencére. A népszerű szőlőfajta spontán erjedt a pincészetnél, és a külön hordós, valamint külön reduktív módon készült borokat házasították végül. A zöldes, vibráló aromák, a lime, az egres és a zöldalma ízei a friss savakkal együtt azt eredményezik, hogy nemcsak magában fogyasztva, hanem tavaszi saláták, spárgaételek mellé is tökéletes.

Martinus Kékfrankos Rosé 2018

Balatoni kékfrankos rozé, erre van szükségünk tavasszal. Az organikusan művelt szőlő jót tesz a természetnek, ez a bor pedig nekünk. Letisztult és kedves címke, a mögötte lévő rozé pedig tele van gyümölccsel, cseresznyével, málnával, mellette ott a fanyar rebarbara, a lecsengésben pedig a zöldfűszerek. Naplemente, piknik, kirándulás, biciklizés a vízpartra, olvasás a teraszon, egy gyors vacsora… Ha rozérajongók vagyunk, akkor feltétlenül szerezzünk be belőle egy palackkal!

majusiborok.jpg

Pannonhalmi Főapátság Tricollis Rosé 2018

Ebben az évjáratban a fehér és a vörös Tricollisok mellett már a rozé is ezt a nevet viseli. A címkén a Főapátság épülete látszik, a latin nyelvű szöveg – „és bort, amely felvidítja az ember szívét” – pedig a szerzetesek zsoltárgyűjteményből származik. Ahogyan a bor neve is mutatja, három szőlőfajtából házasították: pinot noirból, merlot-ból és cabernet franc-ból. Ezek együtt adják a piros bogyós, meggyes aromákat, a kerekséget és a fűszeres karaktert. Nem egy laza rozé, de a hűvösebb tavaszi estékhez pont jól illik.

Kiss Gábor, 364 Rouge 2018

Tíz hektárral kis birtoknak számít a Villányi borvidéken, ezt azonban Kiss Gábor előnyként éli meg. A borait a saját ízlése szerint, de a borvilág változásainak figyelembevételével készíti. A gyümölcsös, alacsony tanninú vöröseiről ismert borász házasítása 2018-ban franc, merlot, sauvignon és kékfrankos fajtákból készült. A piros bogyós gyümölcsök fanyarsága, mellette a fajták és a hordók adta fűszeresség igazi lendületes, jó ivású bort ad.

Fotók: Miklóscsabi pincéje Facebook-oldal/Martinus Birtok Facebook-oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7914838310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása