Omlós tésztájú, újhagymás pite lazaccal és krémsajtos alappal

Szász Eszter 2019. május 19.

Ambivalens viszonyt ápolok a különféle hagymákkal. Egyfelől nagyon szeretem őket, másrészt meg nem bírja sajnos a gyomrom. Így ha egy keveset eszem, mert megkívánom, akkor bizony számolnom kell vele, hogy lehet, gyomorfájás lesz a vége.  

Az újhagyma viszont egészen más. Ő a vöröshagyma fiatal példánya, amelynek a gyökér része még nem fejlődött ki rendesen, de már fogyasztható. Nem csak a föld alatti fehér része ehető, hanem a föld feletti zöld része is, ráadásul ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag. 

ujhagymas_lazacos_pite.jpg

Az újhagyma előnyei

Érdemes is enni, mert többek között rengeteg C-vitamint tartalmaz, ezért erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas-, jód-, magnézium-, kén-, szelén-, foszfor-, kálium-, kalcium-, réz-, cinktartalma is jelentős. Jótékonyan hat a bélműködésre, segíti az emésztést. 

Az újhagyma magában, vajas kenyér mellé harapva is isteni, de főzve és sütve is: remekül illik levesekbe, salátákba, sőt, sós pitékbe is. Ezt a változatot lazaccal, krémsajttal és tejföllel készítettem. A krémsajt csodásan kihozza a lazac ízét. 


Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4314825618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása