Vajpuha, omlós csoda a skót vajas keksz, vagyis a shortbread

P. Szabó Fruzsi 2019. május 18.

A shortbread se nem rövid, se nem kenyér. A régies elnevezés egy utánozhatatlanul puha, omlós, elképesztően vajas teasüteményt takar.

A  vajas csodát a skótoknak köszönheti a világ, ezt idézi meg a talán legismertebb shortbread forgalmazó, a Walkers cég vidám, piros, skót kockás mintázatú doboza is. Ha arrafelé járunk és igazán autentikus élményre vágyunk a délutáni teánk kíséreteként, ne mulasszuk el kipróbálni a helyi verziót, mely mennyei, fenséges, abbahagyhatatlan.  

Még ha ott is hagyjuk az összes ruhánkat és a bőröndünket kizárólag shortbreaddel töltjük fel, akkor is csak kicsit kevesebb mint 32 kilogrammnyi vajas kekszet vihetünk haza, ami ugyebár nem valami sok. Jobban járunk tehát, ha magunknak készítjük el, mert hálaistennek nem nagy vasziszdasz.

shortbread1.gif

A tökéletes shortbread nyomában

Két dolog van, amire oda kell figyelni. Az egyik az arányok betartása. Ez egy rész cukrot, két rész vajat és három rész lisztet jelent. A másik, amire oda kell figyelnünk, az alapanyagok - mindenekelőtt a shortbread lelkét jelentő vaj -  minősége. Ebből ne adjunk alább semmi pénzért, és akkor a házi shortbreadünk csodálatos lesz. De vigyázzunk vele, ha családunk, barátaink megkóstolják, onnantól kezdve folyamatosan gyártanunk kell majd.

Ismertebb talán a hosszúkás shortbread vagy fingers, ezért alább ilyet készítünk. Ám a háziasabb hatást keltő kerek verzió is remek megoldás. Ebben az esetben a tésztát nyújtsuk kerekre, a tetejét egy késsel vágjuk be - nyolc részre osztva a kört. Innentől a leírtak szerint járjunk el.

 Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9414760006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása