Kisokos a grillszezonra - Mit, hogyan, miben grillezzünk?

Szász Eszter 2019. május 17.

A grillezés az az elfoglaltság, ahol - legalábbis nálunk - bizony kőkeményen fel vannak osztva a szerepek. Kicsit sarkítva: a pácolás a férfiak, a salátakészítés a nők dolga. 

Ahogy tavasszal kicsit melegebb lesz, hétvégenként - aki csak teheti - megy a telekre, vagy ha olyan szerencsés, hogy kertes házban lakik, akkor kiköltözik a kertbe és előkerülnek a kerti grillezők. A grillezésbe az egész családot be lehet vonni, a kisebbek zöldséget mosnak és pucolnak, a felnőttek pedig pácolnak, salátát készítenek és persze a legjobb, parazsat készítenek elő.

Grill vagy barbecue?

A grillezés egyébként nem olyan nagyon régen lett igazán népszerű: az én gyerekkoromban még a szalonnasütés volt divat, máig emlékszem a szalonnáról lecsöpögött zsír ízére a friss kenyéren. A grillezés ennél összetettebb, a rácson sütést jelenti, de nem azonos a szintén divatos barbecue-val: a grillezés gyors folyamat, magas hőfokon, míg a barbecue lassú sütés, kisebb hőfokon. 

Milyen a jó grillsütő?

Mindenképpen fontos, hogy tudjuk, hol szeretnénk grillezni, és persze az sem mindegy, hogy alkalmanként hány főt szeretnénk vendégül látni. A legismertebb a faszenes grillsütő. A faszén füstje kellemes ízt ad az ételnek. Miután a sütési hő nem szabályozható, ki kell tapasztalni, hogy mikor izzik annyira a parázs, hogy finom legyen az étel.

Apósomnak gömbgrillje van, ami abban különbözik a sima grilltől, hogy egy gömb tetővel záródik, és az így lezárt térben az étel hamarabb megpuhul. 

Faszén minden benzinkútnál kapható. Ahhoz, hogy tökéletes parazsunk legyen, a sütés előtt 45 perccel gyújtsuk be. Akkor tegyük rá az ételt, ha a parazsat vékony szürke hamu fedi. A grillt mindig melegítsük fel előre. 

grill.jpg

Pácolás

A parázskészítés előtt a másik legfontosabb feladat a húsok pácolása. Grillezni mindent lehet, a csirkétől a bárányig. A pác teszi omlóssá és szaftossá a húst, csupán néhány szabályt kell betartani hozzá. Pácolni olyan tálban érdemes, amelynek az anyaga nem lép reakcióba a hússal és a páccal, például rozsdamentes acél vagy üvegedényben, de semmiképpen sem műanyagban. Ha letakarjuk fóliával, a fényes fele legyen a hús felé. 

Pácolni többféle módon lehet. A legegyszerűbb, ha olívaolajban és fűszerekben pácolunk, ettől a hús átveszi a fűszerek ízeit, ráadásul a pác sütés közben védi a húst. A különféle zöldfűszerek és a fokhagyma karaktert adnak a húsoknak.

Ha valamilyen savas anyagban, például borecetben vagy borban pácolunk, akkor a hús rostjai fellazulnak, és az ételünk szaftos és porhanyós lesz. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy a pácban rövid ideig álljon a hús, mert a savtól a hús nyúlós vagy szálkás lehet.

A pác azért is jó, mert védőréteget képez, és megőrzi az értékes íz- és tápanyagokat. Fontos, hogy a pác ne készüljön túl sok összetevőből, hogy a hús íze érvényesüljön. Ne tartalmazzon sót, mert elvonja a nedvességet, és a húst kiszárítja. A húsokat minimum 2, maximum 6 órát hagyjuk a pácban, a halakat egy, a zöldségeket maximum fél órát. 

grill1_1.jpg

Mire figyeljünk?

A hús ne legyen túl vastag, hogy biztosan rendesen átsüljön. Sütés közben ne szurkáljuk, ne nyomkodjuk, mert kiszárad. Lapáttal vagy csipesszel forgassunk rajta.

Nem csak húst lehet ám grillezni, a zöldségek is csodás ízt kapnak a rácson. Használhatunk padlizsánt, cukkinit, sárgarépát vagy hagymát is. A személyes kedvencem az alufóliába csomagolt, barna cukorban és olívaolajban pácolt, vékony szeletekre vágott vörös- vagy lilahagyma, valamint a csöves kukorica. A zöldségeknél arra kell figyelni, hogy jóval rövidebb a sütési idejük, mint a húsoké, ezért gyengébb parázson kell őket grillezni. Ha azt akarjuk, hogy hamarabb megpuhuljanak, a krumplit és a kukoricát picit meg is főzhetjük grillezés előtt. 

Ha igazán finom pácokat szeretnénk csirkéhez, érdemes kipróbálni ezeket

Fotók: Getty Image

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7614795748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása