Egzotikus fekete rizspuding - Laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják

P. Szabó Fruzsi 2019. május 17.

Az itt prezentált fekete rizspuding nem csupán egy édes, ízekkel teli, egzotikus finomság, hanem rendkívül tápláló és tartalmas is. Éppen ezért a Távol-Keleten hagyományosan reggelire fogyasztják. Mert ugye nemcsak az számít, hogy reggelizünk-e vagy sem, hanem az is, hogy mit eszünk ilyenkor, azaz mivel alapozzuk meg a napot.

Évszázadokkal ezelőtt a fekete rizst tiltott rizsnek is nevezték Kínában, mert akkoriban még csak a nagyon gazdagok és a nemesek fogyasztották. Valószínűleg jól tudták, hogy a fekete rizs igazi szuperélelmiszer.

feketer1.gif

A fekete rizs

Rostban, E-vitaminban, valamint antioxidáns hatású antocianinban gazdag. Ez utóbbi megtalálható például a fekete áfonyában, a lilakáposztában, a cseresznyében, a gránátalmában, a vörös szőlőben és a padlizsánban is. Ettől lesz fekete színe a rizsnek is.

img_1767.gif

A rizspuding főzése csak annyira faksznis, mint amennyire egy átlagos tejberizs elkészítése. Tehát a megszokott módon járjunk el, de túl sok időre ne hagyjuk magára a rotyogó rizsát, mert egy szempillantás alatt kifut, leég és a rizs fekete színe még drámaibban hat majd.

Főzés előtt ne felejtsük el beáztatni a rizst, legalább egy éjszakára.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/SóBors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4314630802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása