Nagyon nehezen találom el, miből mennyi fog elfogyni, és ez valamilyen rejtélyes oknál fogva különös mértékben igaz a köretekre, hatványozottan a gabonafélékre. Rizsből és a társaiból biztos, hogy vagy nagyon sokat, vagy keveset csinálok.
Most a gersli maradt a nyakunkon, de egyáltalán nem bántam, mert az árpagyöngy pergős, fogkemény állaga miatt a legjobb saláta-alapanyag. Nagyon jól megy hozzá szinte bármelyik sült zöldség, friss fűszernövény, jól keverhető öntetekkel, szószokkal, mert nem pépesedik, nem törik. Annyira viszont puha a felülete, hogy az olajos önteteket jól magára tudja húzni és enyhén be is szívja.
Párosítsuk friss zöldfűszerekkel és zöldségekkel
A zöldborsó, különösen, ha friss, nagyon jól párosítható fűszernövényekkel, mentával, petrezselyemmel, vagy, mint ebben a salátában is, bazsalikommal. Az igazán ízes, zamatos paradicsom mehet bele nyersen is, ha pedig éppen csak szomorú, színtelen-szagtalan darabokhoz jutunk, érdemes őket kicsit megsütni, hogy fokozódjon az ízük.
Három olyan alapanyag - a borsó, a sült paradicsom és a gersli - találkozik itt, akik külön-külön teljesen szokványosak, együtt viszont újat tudnak mutatni egy olyan salátában, ami hidegen is jó, jól hordozható és tárolható.
Fotók: Ács Bori/Sóbors