Bár már előfordul egy-egy melegebb nyárias nap, még javában tart a tavasz. A pompásan illatozó zöldfűszerek szép számban állnak rendelkezésünkre. Számtalan módon felhasználhatjuk őket, például készíthetünk belőlük egy remek krémlevest. Nézzük, hogyan.
A levesbe három tavaszi zöldike kerül, petrezselyem, metélőhagyma és egy kevéske turbolya. Nemcsak a leves páratlan ízéért és csodás színéért felelnek, hanem izgalmas, harapható textúrát is kölcsönöznek az ételnek - noha leturmixoljuk a levest, a fűszerek egy része csak a végén kerül bele.
Roppanósan vagy selymesen?
Én nagyon szeretem az ilyesmit. De ha valaki nem kedveli a kicsit rusztikus, roppanós fűszerdarabokat, az nyugodtan turmixolja az összeset bele a levesbe. Az ízük kiválóan érvényesül majd úgy is, és a leves színe is élénkebb lesz tőle.
A csodás, krémes állag a tejszínnek és a tejfölnek köszönhető. Fele-fele arányban kerülnek az ételbe, tökéletes lágy harmóniában.
Laktózmentes verzió
Ha gondunk van a laktózzal, vagy úgy általában a tejtermékekkel, akkor sem kell lemondanunk erről a pompás levesről. A tejszínt cseréljük kókusztejre, a tejfölt pedig kókuszjoghurtra. Így együtt ugyanazt az állagot eredményezik, mint az eredeti páros, és bár az ízén kétségkívül érződik majd egy enyhe kókuszos aroma, azt hiszem, ez nem akkora tragédia. Ez esetben a vajat, mint alapzsiradékot, cseréljük le kókuszzsírra, és akkor nem okozhat semmi gondot az a fránya laktóz.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors