Ha választanom kell a francia desszertek közül, a Créme Brulée a kedvencem: selymes, vaníliás, főzött krém és roppanós karamell alkotja ezt a tökéletes édességet.
A Créme Brulée nagy előnye, hogy egy könnyű desszert, ami egy nehéz fogás után is befér még a bendőbe. Ha egy-két apróságra odafigyelünk, az elkészítése sem bonyolult, viszont igazi különlegességgel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeket.
Mi az a Créme Brulée?
Klasszikus francia desszert, amely egy vaníliás-tejszínes krémből és roppanós karamellrétegből áll össze. Utóbbi akkor jó, ha ropog, picit törik, ettől lesz igazán látványos az édesség. A krém nagyon selymes, amelyet egy erőteljes vaníliás és édes íz kísér.
A technikája
A krém készítésénél egyetlen egy dologra kell figyelni: ne csapódjon ki a tojás. Óvatosan kell adagolni a forró tejszínt a cukorral kikevert tojáshoz, fokozatosan, folyamatosan kevergetve, kis adagokban keverjük hozzá.
A desszert kis tűzálló tálkákban készül, amelyeket egy forró vízzel teli tepsibe kell állítani. Ettől lesz az állaga pudingszerű, selymes és igazán krémes.
A roppanós karamellt csak a tálalás előtt kell elkészíteni: szórjunk körülbelül 1 evőkanál cukrot minden tálka tetejére, majd zsebsárkánnyal, karamellizáló pisztollyal vagy a sütő grillfokozatával pirítsunk oda neki.
Fotó: Getty Images