Van egy spanyol sajttorta, amit nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon könnyű, habos, de rettentő megdöbbentően néz ki. A teteje sötétre sül, az oldala hullámos a sütőpapírtól, szóval egyáltalán nem az, amit külsőre egy sajttortától elvárnánk.
Mégis mindig óriási sikere van, és szinte mindenki szereti. Az utóbbi időben lépésről lépésre egyre komolyabb átalakulásokon esett át a recept, egészen addig, míg sajttortából túrótortává alakult, a technológia és a tejtermék-tojás arány megmaradt, minden más lecserélődött.
A sajttorta átlényegülése
A krémsajt egy részének helyét túró vette át, a tejszín helyett pedig tejföl került bele, így kevésbé krémes, darabosabb állagú és savanykásabb lett az egész.
A lényeg viszont megmaradt: az egész torta lisztmentes és kívülről hirtelen sül meg. Amikor a sütőből kivesszük, még remeg, de ez nem baj, mert ezt követően egy éjszakán át hűl a hűtőben. Amíg hűl, megszilárdul, de még így is nagyon lágy marad.
Különösen tavasszal és nyáron jó elkészíteni, mert nagyon megy hozzá az eper és a málna meg a többi bogyó.
Fotók: Ács Bori/Sóbors