Egészséges és finom vacsorák ezer forintból

Szász Eszter 2019. április 16.

Miből és mit főznétek, ha 1000 forintból kellene megoldani egy étkezést? Csak elsőre tűnik nehéznek, valójában, ha okosan vásárol az ember, akkor akár egy négytagú család is jóllakik ennyi pénzből úgy, hogy nem kell kizárólag szendvicset ennie. 

Ha jobban be kell osztani a kosztpénzt, akkor a tervezés nagyon fontos, mindenképpen érdemes napi lebontású étrendet készíteni. Kicsit több időt és energiát kell szánni az alapanyagok beszerzésére, de ha piacon vásárolunk, illetve hetente egyszer egy nagyobb boltban, sokkal költséghatékonyabban jövünk ki, mintha a legközelebbi kisboltba szaladnánk be. A megtervezett étrendhez tartozó pontos bevásárlólista is a spórolást segíti. Éhesen senki ne induljon vásárolni, mert akkor sokkal több dolog landolhat a kosárban, mint kellene.

Törekedjünk a változatosságra, mintsem a mennyiségre. A hús mellett kapjanak nagy hangsúlyt a zöldségek és egészséges köretek. Az utóbbiak változatosan felhasználhatóak a hét során, simán elállnak a hűtőben pár napig. A köretnek készült kuszkusz két nappal később nyugodtan lehet salátaalap.

Legyünk takarékosak, de tudatosan tegyük

A mennyiségeket egy ülőmunkát végző felnőtt szükségleteihez igazítsuk, ha valaki fizikai munkát végez, természetesen több kalóriára van szüksége. 

Nemcsak egészségügyi, hanem takarékossági szempontból is fontos, hogy szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készítsünk vacsorát. Érdemes több adagot készíteni, és amit lehet, azt fagyasszunk le, így nem fenyeget az a veszély, hogy nincs mit enni, hiszen csak a mélyhűtőből kell kivenni a már kész ételt.

spenot.jpg

Nézzük, miket lehet 1000 forintból főzni

Egytepsis ételek hússal és sok zöldséggel

Brokkolikrémleves

Sárgarépa-krémleves

Zöldborsókrémleves fetával

Sóska tükörtojással

Brokkoli-tócsni 

Hasonlóan jó választás lehet egy sültpaprika-krémleves is, ehhez alább találjátok a receptet. 

Sültpaprika-krémleves

Ahogy keresgéltem a receptek között, ráakadtam a Romani Gastro blogra, ahol a két szerző újraértelmezi a roma gasztronómiát. A receptjeik nemcsak különlegesek, hanem takarékosak is, nemcsak finom, hanem olcsó fogásokat ajánlanak. 

A szerzőknek azóta szakácskönyvük is megjelent Romani Gastro címmel, ebből a sültpaprika-krémlevest választottam ki, mert nemcsak fantáziadús és izgalmas, hanem gazdaságos is. 

A receptben szereplő sült paprika elkészítése ugyan időigényes, de ha egyszerre nagyobb adagot készítünk, akkor befőttes üvegben, olívaolajjal leöntve néhány napig eláll, és rengetegféle étel készíthető belőle. A krémlevesek sűrítésére a liszt és a tej használata a leggyakoribb, azonban sokkal jobban kedvelem az alternatív megoldásokat – ennél a receptnél például rizst használunk.

Fotó: Getty Images/Romani Gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2314659567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása