Erdélyi húsgombóc sűrű, pörkölt szaftban - Az üknagymama aradi receptje

P. Szabó Fruzsi 2019. április 13.

Azt hiszem, az ilyen ételekre mondják, hogy comfort food. A szaftos gombóc egy igazi laktató, házias fogás, a tipikus nagyi főztje, olyan, ami emlékeket idéz fel bennünk.

Nagyanyám állítja, hogy a szaftos gombóc receptjét még az ő nagyanyja, Takács Berta, hozta magával Aradról, ahonnan származott. Hazudnék, ha azt mondanám, ismerem a 19. századi erdélyi házi kosztot, úgyhogy elhiszem neki.

Újra előkerül az üknagymama receptje

Sokáig nem került terítékre ez a remek étel minálunk. Ki tudja azt már, hogy miért. Talán a Mama konyhájában új szelek fújtak és a kétszáz éves recept valahogy kiszorult a repertoárból.  Egy pár évvel ezelőtt az anyukámnak jutott eszébe az elfeledett szaftos gombóc, amit úgy szerettek - ő és a testvére - gyerekkorukban. Mostanában megint gyakran készíti a Mama, immár mindnyájunk legnagyobb örömére.

gomboc1.gif

A szaftos gombóc egy remek, egyszerű étel. Az alapja egy klasszikus pörkölt szaft, amibe ezúttal nem színhús, hanem ízletes húsgombóc kerül. Nem vagyok oda a darált húsért, de így a jó kis paprikás szaftban megdicsőül az egyszerű, kenyeres-fokhagymás húsos gombóc. Az ízek harmonikusan egészítik ki egymást.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8314709343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása