Itt a tavasz, és már felbukkantak a piacon a korai zöldek, köztük a spenót. Aki szereti a spenótot, az mindenképpen készítse el az alább részletezett fasírtot. Aki nem különösebben van oda érte, az is próbálja ki, Popeye kedvence harmonikusan elvegyül az ízek és állagok forgatagában.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én szenvedélyesen imádom a spenótot. Egyértelmű, hogy frissen az igazi, ezért amikor megjelenik a piacon, lelkes felvásárlásba kezdek.
Még az sem tántorít el, hogy általában elég munkás a tisztítása, és sajnos sehogy sem sunnyogható el a dolog. Ha nem vagyunk alaposak, homoktól ropog a fogunk alatt. Szerintem megéri a fáradtságot, mert a spenót egyrészt szuper finom, másrészt egészséges is.
A spenót egészséges
Tele van vassal. Még most is hallom, ahogy ezt mondja az anyukám, hogy jobb belátásra bírjon és megegyem a spenótot. Magam se értem miért, de gyerekként nem rajongtam érte.
Vas-probléma
Van azért egy dolog, amit érdemes hangsúlyozni a spenót vastartalmával kapcsolatban. Bár való igaz, hogy nagy mennyiséget tartalmaz belőle, ennek nagy része nehezen felszívódó. Van benne ugyanis oxálsav is, ami általában megakadályozza a vas felszívódását. A spenótot tehát nem elsősorban vas, hanem A-, C-vitamin és folsav tartalma miatt érdemes fogyasztani. A már említett vas-oxalát miatt azonban csak mértékkel.
Spenótból, spenóttal megannyi remek fogás készíthető. Az örök klasszikus, a gyerekriogató főzelék vagy a selymesebb verzió, a krémleves. De mehet lasagne-ba, rizottóba, zöld turmixba, illetve ahogy a mellékelt ábra is mutatja, a fasírtot is feldobja - így talán már a gyerekeknek sem lesz annyira riasztó.
Fotó: Getty Images