A rizottó elkészítése nem bonyolult dolog, jót főzni mégsem egyszerű. Ha ugyanis nem megfelelő alapanyagokkal dolgozunk, a végeredmény kiábrándító lesz.
De ezt most felejtsük is el, hiszen természetes, hogyha rizottókészítésbe fogunk, akkor kiváló minőségű, eredeti olasz alapanyagok felhasználásával pompázatos étket varázsolunk az asztalra. Magától értetődő az is, hogy az évszak adottságainak megfelelően választjuk ki a kísérő hozzávalót vagy hozzávalókat.
Tavasz lévén - és mert nagy spenótrajongó vagyok - egy egyszerű, de nagyszerű spenótos verzió receptjét hozom. Könnyű és finom, olyan, ami után gond nélkül elfogyasztunk egy kiadós főételt, egy jó kis desszertet és végezetül egy kellemes ristrettót, mindezt este, jó későn. Csak viccelek. Bár ha igazán autentikus olaszos lakomát kívánunk csapni, valami ilyesmit képzeljünk el.
A szüleim fiatalkorukban sokat jártak Firenzébe az olasz barátaikhoz. Apukám a mai napig emlegeti azt az estét, mikor rájött, hogy az olaszoknál a tészta, csakúgy, mint a rizottó, előétel számba megy. Állítása szerint pukkadásig ette magát spagettivel - mert azt hitte, az a főétel. Aztán hozták a többit.
Fotó: Getty Images