A cím miatt előre is elnézést kérek a brokkolirajongóktól. Én magam nagyon kedvelem, de a gyerekeim és a férjem már attól is kiborulnak, ha csak megérzik az illatát. Pedig a brokkoli remek alapanyag, amit kár lenne veszni hagyni.
Ez az írás mindenekelőtt azoknak szól, akik hasonló cipőben járnak. Azaz elszántan küzdenek azért, hogy a család jól táplált legyen, a család pedig köszöni szépen, nem kér belőle. Mármint a tápláló étkekből. Jelen esetben a brokkoliból.
Miért olyan jó a brokkoli?
A brokkoli olyan egészséges, hogy ezen kéne tartani az aprónépet. Vagy legalábbis adni nekik, amikor csak lehet. A brokkoli ugyanis tartalmaz béta-karotint, folsavat, C-vitamint, de jelentős B-1, B2-, B3-vitamin, valamint kalcium- és vastartalma is. Ha ez mind nem lenne elegendő, a brokkoli tartalmaz egy rafanin nevű vegyületet, mely antibiotikus hatással bír, így hatékonyan védi szervezetünket a vírusoktól és baktériumoktól. Továbbá a brokkoli védi a szívünket, a pajzsmirigyünket, a csontjainkat, fogainkat és immunerősítő hatással is bír.
Nem is kell tovább ragozni a dolgot. A brokkoli az egyik legjobb dolog a világon. De ha a család utálja, akkor nincs mit tenni. Vagy mégis? Ravasz módon el kell rejteni az ételben. Amikor azt mondom ravasz, akkor tényleg komolyan gondolom. A panír nálunk nem segít, a sajt se. Ahogy a kétévesem mondja, a bukkini - a brokkoli és a cukkini összedolgozásából született a szó, de csak a brokkolira utal - fúj. Ennyi.
De hogy valami értelme is legyen ennek a történetnek, hozok egy ravasz receptet a brokkoligyűlölet feloldására. Egy finom főzeléket, melyben a brokkoli megszűnik brokkoli lenni. Se az íze, se az illata nem érezhető. Az ultrakritikus törpéim szerint mennyei.
Fotó: Getty Images