A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.
Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek.
Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 23-án, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is.
Három színvonalas mesterkurzussal is készülnek a szervezők a borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek részére. Ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász előadása a különleges, 2017-es évjáratot mutatja be hét exkluzív tételen keresztül. Barta Károly - Ujvári Viviennel közösen - mutatja be a nagyérdeműnek az Öreg Király féltve őrzött titkait, végül pedig a Tokaj Guide legújabb kiadását mutatja be személyesen Ripka Gergely, miközben a megcsillagozott pincék egy-egy borán keresztül kalauzolja el a résztvevőket. A Nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik.
A tesztgyőztes tokajik – meglepetések a mezőnyben
A Nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri a 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége által ajánlott és UIOE (nternational Union of Oenologists), valamint az OIV (International Organisation of Vine and Wine) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.
A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A listában több kabar is helyet kapott, pedig a fajtával ritkán találkozhatunk magában. Eközben a furmintok csillaga egyre fényesebben ragyog. Úgy látszik, hogy a kis családi pincészetek is felveszik a versenyt a borvidék nagyjaival.
Top 10 száraz tokaji bor
- Préselő Pincészet, Omlás Selection Tokaji Furmint 2015
- Füleky Pincészet, Tokaji Kabar 2017
- Sanzon Tokaj, Rány Furmint 2016
- Péter Pince, Tokaji Kabar 2017
- Rózsa Pincészet, "Együtt" Tokaji Furmint 2017
- Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2016
- Pajzos Tokaj, Dry Selection 2016
- Rózsa Pincészet, Tokaji Száraz Furmint 2015
- Tokaj-Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, Hárslevelű Hétszőlő-dűlő 2016
- Disznókő Szőlőbirtok, Inspiration 2017 (furmint + hárslevelű)
Az édes borok mezőnyében ugyanakkor nem a papírforma érvényesült: az aszúk mellé szamorodnik és késői szüretelésű tételek is bekerültek.
Top 10 édes tokaji bor
- Szarka Pince, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2016
- Grand Tokaj, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014
- Pajzos Tokaj, Édes Szamorodni 2014
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, "Andante" Tokaji Late Harvest 2016
- Disznókő Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
- Royal Tokaji Borászat, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
- Palkó Borok, Szt. Erzsébet 2014 (szamorodni technológia)
- Tokaj- Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2010
- Holdvölgy Pincészet, "Signature" Tokaji édes birtokválogatás 2007
Bálint László a következőképpen foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: "Az érettebb borok ezúttal jobban teljesítettek, mind a száraz, mind az édes borok kategóriájában. Ez azonban még véletlenül sem oxidált borokat jelent, hanem azt, hogy úgy mutatnak érett jegyeket, hogy közben mégis frissek maradnak. Ilyenekből szeretnék többet látni a polcokon. Az irány nagyon jó!"
Fotók: FotoBP