A krémes kókuszkávé alapja a kókusztej, amelyből egy sűrű, édes szirupot kell készíteni. Ezt a selymes, fűszeres, édes italt jegeskávéként szokták kínálni, de hűvös időben melegen is fogyaszthatjuk.
Sűrűbb, zsírosabb kókusztejre van szükség az alaphoz, ezt megvehetjük bármelyik nagyobb üzletben, de elkészíthetjük saját kezűleg is, körülbelül fél liter vízhez 200 gramm kókuszcsipszet használjunk. Ráadásul, ha otthoni körülmények között készítjük, akkor mi szabályozhatjuk, hogy mennyire legyen sűrű vagy híg a lé.
A kókusztejből lényegében egy sűrített tejet kell készíteni, juharsziruppal, kardamommal és mandulakivonattal kell összefőzni, majd a felére redukálni, hogy egy édes, kókuszos szirupot kapjunk. Ha nem szeretjük a juharszirupot, helyettesíthetjük mézzel, de akkor azért nem lesz ugyanolyan az ízélmény.
A kókuszkávét hidegen és melegen is ihatjuk - a hideg verzióhoz mind a sűrített kókusztejet, mind a kávét hűtsük le, és jégkockával kínáljuk, a meleg verzióhoz először készítsük el a lábasban az édes kókusztejet, utána főzzük le a kávét, úgy öntsük össze a kettőt. Az adagok nagy, 3 deciliteres poharakra vonatkoznak.
Fotó: Getty Images