Ez a remek padlizsános ragu a híres-neves francia fogás, a Boueuf Bourguignon, a burgundi marharagu vega kistestvére.
Julia Child bizonyára kikérte volna magának ezt a rokonságot a tradicionális francia konyha nevében. Én mégis azt mondom, legyünk nyitottak! Sok csodás íz és textúra van ebben az ételben, amely hús nélkül is tökéletes.
De figyelem, hússal vagy hús nélkül, burgundi ragut készíteni munkás dolog. Sok a hozzávaló, sokat kell darabolni, hosszú időt tölt a ragu a sütőben és még ez alatt sem pihenhetünk meg. Mégis megéri nekiveselkedni, mert ezzel még a legádázabb húsevőket is lenyűgözhetjük.
Nagyon sok múlik a tálaláson. Mikor egy hagyományosan húsos fogást készítünk el a nem vega vendégeinknek - vega módra -, a legfontosabb szempont a jó marketing. Ezért már az elején szögezzük le, hogy nem a hús ízének és állagának az utánzása vagy pótlása a célunk, hanem sokkal inkább egy jól bevált recept újragondolása - ezúttal zöldségekkel. A húsevők sem esznek mindig húst.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Só&Bors