Imádom a túrós süteményeket, boldogan próbálok ki új recepteket. Bármilyet eszem, az az érzésem, hogy egészséges finomságot teszek az asztalra, még akkor is, ha az adott édesség tele van cukorral. A bólyi túrós ráadásul olyan egyszerű és gyors, hogy még időhiányra sem tudok hivatkozni az elkészítésénél.
Ezt a szuper könnyű és elképesztően finom süteményt más néven lusta asszony rétesének is nevezik. És hogy miért egy Baranya megyei településről kapta az egyik nevét? A szóbeszéd szerint a hetvenes években Bólyról küldte be valaki a Nők Lapja receptpályázatára. A recept akkora sikert aratott, hogy bekerült a lap akkori főszerkesztője, F. Nagy Angéla szakácskönyvébe.
Innentől kezdve a bólyi túrós karrierje megállíthatatlan volt, kezdő háziasszonyok tömegei készítették és készítik el a mai napig. A süti különlegessége, hogy a tésztát se gyúrni, se keverni nem kell, csak szórni és önteni, mégis habkönnyű túrós lepényt kapunk.
Ha valami gyors, túrós finomságra vágysz, ezt a süteményt ajánlom, mert elronthatatlan, és a siker garantált. Az eredeti recept mazsolát is tartalmaz, de ez tényleg csak ízlés kérdése, én kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva az összes receptből kihagyom az aszalt szőlőszemeket.
Fotó: Szász Eszter/Só&Bors