Amikor már annyira elég a télből, hogy mindent citrommal, naranccsal és hasonló álnyári ízzel turbózunk fel, akkor ideje éles szögű fordulattal rámozdulni a fagyasztott gyümölcsökre.
A fagyasztott gyümölcsöknek sok hátránya van: mikor felengednek, nyálkás, punnyadt állaguk lesz és az ízük sem olyan zamatos, mint frissen, ez igaz. De ennél még több előnyük is van:
- Olcsóbbak, mint szezonban, frissen.
- Nem sokat veszítenek a vitamintartalmukból, szinte ugyanolyan egészségesek, mint frissen.
- A lekvároknál sokkal jobb választásnak bizonyulnak, hiszen nincs bennük cukor, és nem mennek át hőkezelésen, tehát több vitamint tartalmaznak.
- Nem kell őket pucolni, felengedni, egyszerűen úgy, ahogy vannak fel kell őket használni.
Gyümölcsleves
A legegyszerűbb gyümölcslevest főzni sem kell, elég tejjel vagy kókusztejjel leturmixolni, kevés cukorral, fahéjjal, vagy friss zöldfűszerrel ízesíteni, és kész is van. A legjobb akkor lesz, ha a gyümölcsök negyedét, felét egészben félretesszük, és a turmixolás után így dobáljuk bele.
Sült zabkása
Ezt a reggelit többször visszatapsoltuk azóta, hogy először elkészítettük. A zabkása egy bogyós gyümölcsökből készült ágyon sül, amikből a hő hatására lekvárszerű, sűrű mártás képződik. Szederrel, málnával, áfonyával, vagy ezek keverékével a legjobb.
Gyümölcsjoghurt
A bolti gyümölcsjoghurt helyett ezt a chia maggal sűrített gyümölcsszószt szoktam elkészíteni, ami nem csak joghurthoz, de tejberizshez, rizsfelfújthoz, császármorzsához, mindenhez jól passzol, és mivel nem kell főzni, valódi vitaminbomba marad.
Smoothie, turmix
A legkézenfekvőbb megoldás egy kis joghurttal, banánnal a turmixgépbe dobni, és meginni, mehet bele spenót is annak, aki a zöldet szereti.
Hipergyors desszert
Mascarpone, porcukor, babapiskóta, fagyasztott gyümölcs, és a leggyorsabb létező desszert, amihez recept sem kell. Bogyós gyümölcsökkel működik a legjobban ez a jól alkalmazkodó krémsajt - csak ki kell keverni egy kis cukorral, majd babapiskótára önteni és gyümölcsökkel jól megszórni.
Fotó: Getty Images