A világ egyik legjobb körete a gnocchi - de nemcsak burgonyából, hanem az édeskés sütőtökből is elkészíthető. A tök mellé egy kis ricotta kerül, ami a krémes állagról gondoskodik.
A sütőtökös gnocchit egyszerűbb elkészíteni, mint a krumplisat, ráadásul gyönyörű sárga színével igen különleges köret. A ricottától könnyű és puha lesz a tészta, egyedül arra kell figyelni, hogy ne a darabos, hanem a krémesebb, kenhető ricottát használjuk hozzá.
A gnocchikhoz sütőtökpürére van szükség, úgyhogy a tököt meg kell főzni vagy párolni. Egy gyors módszer, ha kisebb darabokra vágjuk a sütőtököt, beletesszük egy üvegtálba, lefedjük folpackkal és bedobjuk a mikróba - jóval előbb megpuhul, mint más megoldásokkal.
Nem jó, ha vizes a püré, úgyhogy papírtörlő segítségével itassuk fel róla a nedvességet. A víztől ugyanis ragacsos lesz a massza, nem lehet majd formázni. Van rá esély, hogy a ricottától is nedves lesz kicsit a tészta, ebben az esetben a formázásnál minimális lisztet adhatunk hozzá, de ne essünk túlzásba, különben kemények lesznek a gnocchik.
A megformázott, nyers tésztát nyugodtan lefagyaszthatjuk, de a kifőtt verziót ne tároljuk sokáig, nemcsak azért, mert könnyen megromlik, hanem azért is, mert a hűtőben ragacsos állaga lesz.
Fotó: Getty Images