A technika majdnem kiszúrt a magyar csapattal a Bocuse d'Oron

Sági Zsófia 2019. január 29.

A 25 éves Pohner Ádám és csapata ma reggel, másodikként kezdte meg főzését a lyoni világdöntő első napján. Már az is hatalmas eredmény, hogy ott lehetünk a döntőn, de ha még a top 10-be is bekerülnénk, az lenne a valóra vált álom!

Összesen 24 csapat versenyzik a győzelemért: Európából 10, az ázsiai és összamerikai térségből 5-5, Afrikából 2 csapat került be a világdöntőbe, Olaszország és Kína pedig szabad kártyával indul az idei finálén, vagyis őket a rendezők választották ki. A versenyzők 10 percenként kezdik meg a főzést, Pohner Ádámék ma reggel 8:10-kor, másodikként rajtoltak.

Meglepetéssel kezdődött a Bocuse d'Or

A magyar csapatot Pohner Ádám séf, konyhai segítője Csillag Richárd, coacha Segal Viktor és a csapat elnöke Hamvas Zoltán alkotja, vagyis alkotta volna. Hamvas Zoltán zsűritag lett volna a világdöntőn, a magyar csapat elnöke a hústál kóstolásában vett volna részt. Azonban váratlanul lebetegedett, így a helyét - a francia zsűri beleegyezésével - Széll Tamás veszi átÍgy aztán két év után az egykori magyar versenyző ismét a boxok közelébe került, igaz, ezúttal az asztal túlvégén végzi a munkát - írja a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldala.

bocuseverseny3.jpg

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldal

A csapatoknak minden évben két ételt kell elkészíteniük, idén egy zöldséges chartreuse-t meghatározott kagylófélékkel és egy hústálat csontos borjúkarajból. Bővebben a versenyfeladatokról az előző cikkünkben olvashatsz. Bár a fő hozzávalók előre meg vannak határozva, Pohner Ádám azért jó néhány magyar alapanyagot melléjük csempészett. Megjelenik majd a versenyételben a derelye, a tokaji ecet, a bikavér, a technológiák közül pedig a savanyítás. 

Kiderült, mit főz a magyar csapat

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldalára már kikerültek a magyar csapat tervezett ételei. A hústéma a "Legjobb magyar vasárnapi sült" fantázianevet viseli. A tálon szerepel egy sült borjúkaraj, kalács csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, fehérrépa vörösbor mázzal, almasalátával és retekkel, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és ravioli Madeira mártással.

A tányértéma az "Arany chartreuse" nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepel még egy tárkonyos spárga, retek-, alma- és tormasaláta, mousseline mártás, valamint csicsóka chips.

bocuseverseny8.jpg

bocuseverseny9.jpg

Ezek készülnek jelenleg a magyar boxban! (Fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldal)

A magyar szurkolók is odatették magukat

A magyar csapat már 5:45 előtt kint volt a verseny helyszínén, és bár több szurkoló is próbálkozott a bejutással, 9 előtt nem engedték be őket. Hatalmas magyar zászlókkal szurkolnak a helyszínen, többen pólót is rendeltek az alkalomra. A szurkoláshoz magyar zászlós kiegészítőket is osztogattak, mindenki vehetett a kikészített dobozból. A szurkolók száma folyamatosan nő, hatalmas a hangzavar, az Egyesült Királyság szurkolói komplett zenekart vonultattak fel. Kattints a képgalériára a képekért!

Fotók: Varga-Metzger Melinda

Lassan félidőben a magyar csapat - Kedd, 11:00

A magyar csapat most jár körülbelül a főzés felénél. Nagyon összeszedetten és nyugodtan dolgoznak, az alábbi képeken is látszik, hogy mennyire megvan az összhang. Nem voltak könnyű helyzetben, ugyanis a Bocuse d'Or szabályzata alapján a verseny elején becsatlakozott hozzájuk egy helyszínen kijelölt segítő, akivel a verseny napján találkoztak először. Őt aktívan be kell vonni a munkába, ha ez nem történik meg, az pontlevonással járhat. A képek alapján azonban nincs gond, ütemesen és harmóniában történik a konyhai munka. Kattints a képgalériára a képekért!

Fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldal

Elkészültek a magyar csapat tálai, túl vannak a kóstoláson

A magyar csapat másodikként mutatta be az elkészült ételeket. Tányértémájukat 13:10-kor vitték a zsűri elé, hústálukat pedig 13:45-kor. Újítás volt a versenyben, hogy a tálalást nem a séf, hanem a coach végzi, tehát Pohner Ádám helyett Segal Viktor tálalt.

A zsűri a világdöntőn résztvevő 24 ország 24 neves séfjéből áll. 12 fő bírálja a halételeket, 12 fő pedig a hústálakat, sorsolással dőlt el, hogy ki melyik kóstolásban vesz részt. A bírálatban értékelik a felszolgált étel minőségét, a tálalást, a csapatmunkát, a főzési folyamat tisztaságát és az alapanyagok takarékos felhasználását. 

A zsűritagok arcáról semmit nem lehetett leolvasni, teljesen faarccal zajlott a kóstolás. A tányér és a tál is gyönyörűen sikerült a magyar csapatnak, kihozták magukból a maximumot, úgyhogy most már minden a zsűri ítéletén múlik.

Malőr a versenyen

A magyar csapattal majdnem kiszúrt a technika ördöge, az úgynevezett sokkoló, ami hirtelen hűti le az ételeket, nem igazán akart működni, de a marokkói csapat nagyon sportszerűen kölcsönadta a sajátját. Pohner Ádám az Indexnek elmondta, hogy fáj a dereka és nagyon fáradt a verseny után. Szerencsére a technikai probléma nem zökkentette ki a csapatot, időre be tudtak fejezni mindent.

Így nézett ki a magyar csapat hús témája:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or (@bocusedor) által megosztott bejegyzés,

Így pedig a tányértéma, ami idén egy zöldséges étel volt, a chartreuse:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or (@bocusedor) által megosztott bejegyzés,

És nézzük meg a nagyon sportszerű Marokkó hústálját is:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or (@bocusedor) által megosztott bejegyzés,

Eredmény csak a 2. nap végén, szerda este 6 óra körül fog érkezni, de addig is folyamatosan beszámolunk az fejleményekről.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5614594066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása