Bocuse d'Or világdöntő: mit főz idén a magyar csapat?

Sági Zsófia 2019. január 27.

A Bocuse d'Or a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye, amelyet már 32 éve rendeznek meg Lyonban. Idén, a mezőny a legfiatalabbjaként, Pohner Ádám képvisel minket. 

A verseny Paul Bocuse-ról, az esemény ötletgazdájáról kapta a nevét. A Bocuse d'Or-t kétévente rendezik meg, de sosem ugyanúgy: a versenyszabályzat folyamatosan változik a trendek alapján, a jelenlegi csúcsgasztronómiához igazodva. Magyarország 2013-ban vett részt először a versenyen, Széll Tamás képviselt minket, aki a 10. helyen végzett. 2015-ben Molnár Gábor és csapata a 13. lett, 2017-ben pedig sikerült az előkelő 4. helyre kerülnünk Széll Tamásék kiváló teljesítményének hála.

Idén a 25 éves Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem sous chef-je képviseli hazánkat a világdöntőn, mivel az európai válogatón a 8. helyen végzett. Csapatát Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Csillag Richárd, commis és Segal Viktor, coach alkotja. Commis, vagyis segítő, csak az lehet, aki még nem töltötte be 22. évét. Feladata, hogy a séf keze alá dolgozzon, előkészítse az alapanyagokat, lesse a séf minden kívánságát. A világdöntőn 24 ország csapata méri össze a tudását, január 29-én és 30-án, minden nap 12-12 csapat versenyzik. Pohner Ádám január 29-én száll ringbe a győzelemért, úgyhogy akkor kell szorítani a magyar csapatnak, de a végeredmény csak 30-án este derül ki.

pohneradam.jpg

A 25 éves Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem sous chef-je képviseli hazánkat. (Fotó: MTI)

Kagylókavalkád és csontos borjúkaraj

A csapatoknak két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák idén a 2018-ban elhunytak - az alapító, Paul Bocuse és az "évszázad séfje", Joel Rubochon - munkásságának állítanak emléket. Joel Robuchon tiszteletére az első étel egy igazi francia klasszikus: zöldség chartreuse, egy dekoratív, húsból és zöldségekből álló fogás, amit most sokféle kagylóval kell elkészíteniük a versenyzőknek. 32 darab fésűkagylót, 60 db szívkagylót, 18 db osztrigát és 60 db feketekagylót kell felhasználniuk, lehetőség szerint az összeset. Az ételhez a versenypiacon elérhető zöldségeket használhatják csak fel. 

A másik feladat sem könnyebb: borjúkarajból kell úgy elkészíteni egy fogást, hogy a csontot is fel kell használni, sőt, vele együtt kell főzni. Ez egy újdonság a Bocuse d'Or történetében, ilyenre korábban még nem volt példa. A hústálat úgy kell elkészíteni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni az ételt, illetve valamilyen másik borjúrészt is fel kell majd használni: ez lehet láb, vese, mirigy, máj vagy pacal. A két feladatra összesen 5 óra 35 percük van a csapatoknak, így van ez a selejtezőkön és a döntőn is.

bocusekaja.jpg

Pohner Ádám hústála a Bocuse d'Or magyar döntőjén. (Fotó: MTI)

Hogyan lehet felkészülni egy ilyen versenyre?

A magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or Akadémia tankonyháján, a Hungexpón zajlott. Ehhez az Akadémia biztosította a szakmai hátteret. Azért, hogy a magyar csapat maximálisan a felkészülésre tudjon koncentrálni, 15 segítő tette gördülékennyé a munkájukat. A csapat heti hat napot készült a versenyre, egyes napokon az alapanyagokat készítették elő és fejlesztették a versenyételeket, máskor a versenyt imitálták, időre készítették el a fogásokat. 

A magyar csapat munkáját Orjan Johanessen és Odd Ivar Solvold is segíti. Johanessenről azt kell tudni, hogy 2015-ben megnyerte a Bocuse d'Or világdöntőjét Lyonban, Solvold pedig 1997-ben vitte haza a bronzérmet, majd világdöntőt nyert csapatoknak volt a coacha. Minden megvan tehát ahhoz, hogy az idei Bocuse d'Or-on a dobogó legtetején végezzünk.

Nézd meg képgalériánkat, hogy mégis hogyan néz ki a Bocuse d'Or versenye, milyen ételkölteményeket szoktak készíteni az indulók.

A magyar csapat bemutatkozó kisfilmje is nagyon jól sikerült:

 Az európai döntőről pedig lejjebb tekerve láthattok képeket:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or Hungary (@bocusedorhungary) által megosztott bejegyzés,

Készülés a világdöntőre, Pohner Ádámot a két nemzetközi kiválóság, Orjan Johanessen és Odd Ivar Solvold segíti.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or Hungary (@bocusedorhungary) által megosztott bejegyzés,

A magyar csapat a Bocuse d'Or európai válogatóján, a coach ekkor még Vomberg Frigyes volt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or Hungary (@bocusedorhungary) által megosztott bejegyzés,

Az európai döntőre készített vegetáriánus fogás. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or Hungary (@bocusedorhungary) által megosztott bejegyzés,

Az európai döntőre készített hústál.

Ezek után az elképesztően precíz és gyönyörű fogások után kíváncsian várjuk, hogy mit fog készíteni a magyar csapat a január 29-i világdöntőn. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8514583576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása