A friss zöldfűszer hiánya állandó, égető probléma a konyhámban, különösen télen. Minden étel ezerszer szomorúbb, szürkébb és egyhangúbb friss zöld nélkül.
A friss petrezselyem és bazsalikom is csodát tesz egy csomó étellel, de a friss koriander még több ennél: egy másik dimenzióba helyezi a curryket, az ázsiai leveseket, salátákat. Egész Budapesten csak néhány olyan hely van, ahol lehet ilyesmit kapni. Ezért aztán ha nagy ritkán hozzájutok egy csokor friss korianderhez, akkor úgy vigyázok rá, mintha igazgyöngyöt találtam volna.
Néhány nap alatt azonban még a leggondosabb hűtőzés és pohárba állítgatás után is tönkremegy, amit egy ilyen ritkán fellelhető kincs esetén igazán nem hagyhatunk. Tartósítani viszont a maga eredeti valójában lehetetlen. Fagyasztás után elveszíti az ízét, szárítva sem marad meg a lényegéből semmi.
Az egyetlen módszer, ami valamennyit megtart abból a mindent felrázóan friss ízből, ha olajjal és citromlével vagy limemal leturmixolom. Esetleg fokhagymát lehet még hozzá adni, de ez sem feltétlenül szükséges. Salátákba, levesek és curryk tetejére is nagyon jó.
Ez a módszer petrezselyemmel is szuperül működik, így nagy valószínűséggel mentával és kaporral is sikereket lehet vele elérni. Kis üvegben két hétig eláll a hűtőben.
Fotó: Ács Bori/Só&Bors