Melyik zöldséget mennyi ideig kell főzni? Kezdő szakácsok kiskátéja

Sági Zsófia 2018. október 25.

Tegye fel a kezét az, akivel már előfordult, hogy nekiállt valamilyen ételnek és nem tudta, hogy mennyi ideig kellene hozzá főzni a zöldséget. Azt hiszem, hogy sok kezet látnék a magasban. A receptek általában nagyon pontos leírást adnak az ételek elkészítési folyamatairól, de az egyes elemek főzési idejéről annál kevesebbet. Ebben szeretnénk most segíteni.

Nézzük, melyek azok a leggyakrabban használt zöldségek, amiket főzni szoktunk: répa, krumpli, brokkoli, karfiol, spárga, zöldbab, zöldborsó, cékla. Mindnek megvan a maga főzési ideje, amit ha ismerünk, nagy segítségünkre lehet a konyhában. Persze sosem beszélhetünk arról, hogy ez a főzési idő mindig és minden körülmény között pontosan ugyanannyi lesz, hiszen nagyban függ ez az időtartam attól, hogy gáztűzhelyen vagy indukciós lapon főzünk, mennyire friss a zöldségünk, mekkora a mérete vagy mekkora darabokra vágtuk össze.

Sárgarépa

Kezdjük is az egyik legismertebb és leggyakrabban használt zöldséggel, a sárgarépával. Ezt leginkább levesbe szoktuk belefőzni, pedig számos más elkészítési módja is létezik. Köretnek megpárolhatjuk vagy akár meg is süthetjük befűszerezve. Általában a főzési ideje 5-10 perc, de ennél a zöldségnél hatványozottan igaz az, hogy nagyon számít a répa kora és mérete, egy idős, fásabb répát sokkal több ideig kell főzni, mint egy fiatal, zsengét.

fozesiido8.jpg

Fotó: Shutterstock

Krumpli

Akár krumplipürét, akár petrezselymes burgonyát szeretnénk készíteni, mind a kettőnek a főtt krumpli az alapja. A burgonyának sok fajtája van, ettől is függ a főzési ideje, de általában 15-20 percet szoktak szánni rá. Van olyan krumpli is, amit inkább sütéshez ajánlanak, de legtöbbször a szupermarketekben jelölik, hogy a burgonya melyik típusa mire való. A krumpli esetében az is könnyíti a főzési idő eltalálását, hogy villapróbát alkalmazhatunk, ha az evőeszköz már könnyedén belemegy a krumplinkba, akkor az egészen biztosan elkészült.

fozesiido3.jpg

Fotó: Shutterstock

Brokkoli, karfiol

A brokkoli és a karfiol a kedvenc zöldségeim, ezért elég sokat készítem őket. Nemcsak főzve, hanem sütve és párolva is, hiszen köretként, főételként és levesként is tökéletesen megállják a helyüket. Mindkét zöldséget rózsákra kell szednünk, mielőtt elkezdjük főzni, hiszen így sokkal gyorsabban készülnek el. A brokkoli és a karfiol elkészítése ideje is megegyezik, mindkettőt csak 4-6 percig szükséges főzni. Ha gyorsan szeretnénk valami finomat készíteni, akkor ezekből a zöldségekből seperc alatt egy isteni ebédet tehetünk le a családi asztalra. Ha esetleg díszíteni szeretnénk a brokkolival, akkor érdemes blansírozni, ami azt jelenti, hogy sós, szódabikarbónás (ettől marad meg a szép zöld színe) forrásban lévő vízbe dobjuk a rózsákra szedett brokkolit, éppen csak előfőzzük 1-2 percig, majd hideg, jeges vízbe tesszük. Ettől nemcsak gyönyörűszép zöld színe lesz, hanem az állagát sem veszíti el.

fozesiido.jpg

Fotó: Shutterstock

Zöldspárga

A zöldspárga nemcsak finom, hanem nagyon egészséges, vitaminban gazdag, tavaszi, nyár eleji zöldség. Főzési ideje általában 5-6 perc, bár ezt a zöldséget gyakrabban szoktuk egy kis vajon megpárolni. Párolására azonban legalább kétszer annyi időt szánjunk, körülbelül 10 perc alatt készül így el az ínycsiklandozó spárgánk. 

fozesiido6.jpg

Fotó: Shutterstock

Zöldbab

A zöldbabot sokféleképpen lehet elkészíteni, de leggyakrabban levesbe vagy főzelékbe szoktam tenni. Egy tejfölös, picit savanykás zöldbablevesnek, vagy egy jó zöldbabfőzeléknek nincsen párja. Ráadásul mindkettőt gyorsan elkészíthetjük, ugyanis a zöldbab főzési ideje 6-8 perc.

fozesiido4.jpg

Fotó: Shutterstock

Zöldborsó

A zöldborsóból is hasonló finomságok készülnek, és a főzési ideje se sokkal több, általában 8-10 perc. Persze ez változhat, ha gyenge, friss zöldborsóról beszélünk, amit éppen akkor szedtünk a kertben, akkor a főzési idő akár a felére is csökkenhet. A zöldborsó úgy lesz az igazi, ha nemcsak picit sós, hanem kicsit cukros is a víz, amiben főzzük, így érhetjük el a legjobb állagot.

fozesiido7.jpg

Fotó: Shutterstock

Cékla

A cékla főzése az eddig felsorolt zöldségekhez képest jóval több időt igényel, hiszen egy elég nagyméretű és tömör zöldségről van szó. A céklának ráadásul rengeteg fajtája van, itthon, a klasszikus lila mellett, még a cirmos és a sárga az, amit megvásárolhatunk a piacokon, de a magyar konyhákban mégis a lila a leginkább közkedvelt. A cékla főzési ideje 30-60 perc, méretétől függően.

fozesiido2.jpg

Fotó: Shutterstock

Ebben a kis összefoglalóban ennek a nyolc zöldségnek szerettem volna áttekinteni a főzési idejét, ezek szerintem a leggyakrabban használt zöldségek a magyar gasztronómiában, és nekem is általában ezekkel gyűlt meg a bajom a főzések során. Remélem, hogy mind a kezdő, mind a rutinos szakácsoknak segítséget nyújt ez a cikk, és bátrabban kezdtek így majd neki a vitaminokban gazdag zöldségek főzésének!

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1914289633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása